Hufvudstadsbladet

Språkstrat­egi behövs

-

SPRÅK Debatten om de nationella språkens ställning har fått ny intensitet när den finska språknämnd­en i ett ställnings­tagande den 26 oktober framhåller att både finskan och svenskan i Finland hotas av att engelskan får en allt starkare roll i det finländska samhället. Vi som ingår i Svenska språknämnd­en i Finland vill tacka den finska språknämnd­en för ett lovvärt ställnings­tagande för de nationella språken.

Eftersom svenskan i Finland redan i sig är utsatt för ett starkt hot från finskans dominans, har vi inte råd att låta engelskan bli landets andra språk eller – på längre sikt – landets första språk i det offentliga. Svenska språknämnd­en i Finland välkomnar därför finska språknämnd­ens förslag att ett nationellt språkpolit­iskt program utarbetas. Egentligen är ju tanken på ett språkpolit­iskt program inte ny, eftersom dåvarande undervisni­ngsministe­r Henna Virkkunen redan 2011 föreslog att en språkstrat­egi ska utarbetas i Finland. Någon sådan har ändå inte sett dagens ljus.

Däremot har Svenska språknämnd­en i Finland redan i början av 2000talet tagit initiativ till att formulera en strategi för svenskan i Finland. År 2003 utkom nämligen Marika Tandefelts läsvärda rapport Tänk om: Svenska språknämnd­ens förslag till handlingsp­rogram för svenskan i Finland. Nu, femton år senare, finns det all anledning att lyfta fram handlingsp­rogrammet på nytt, eftersom den analys och de rekommenda­tioner som rapporten innehåller har stor relevans än i dag.

Handlingsp­rogrammet hittas i elektronis­k form på nätet och fungerar utmärkt som ett underlag när det nya nationella språkpolit­iska programmet utarbetas. Det säger sig självt att ett språkpolit­iskt program endast utgör ett första steg. Dessutom krävs det resurser för ett proaktivt arbete för att stärka de bägge nationalsp­råkens ställning i Finland.

JOHAN BÄRLUND ordförande

MARIA FREMER sekreterar­e Svenska språknämnd­en i Finland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland