Hufvudstadsbladet

Ronaldho nära konkurs – sex euro på kontot

I början av 2000-talet var han världens bästa spelare. Ronaldinho tjusade alla med sina finter, skott och sitt ständiga, breda leende.

- JONAS VON WENDT

Nu är han i knipa, ekonomisk knipa. Den nu 38-årige brassen var redan under den aktiva karriären känd som en notorisk festprisse och som mannen som kände sig lika hemma på dansgolvet som i straffområ­det. Det var mycket bling-bling och mindre eftertanke vilket så småningom oundviklig­en också började märkas på på planerna.

Sina i särklass bästa år gjorde han i PSG 2001–2003 och i Barcelona 2003–2008 där han bland annat vann Champions League med klubben. I Milan började det gå utför och de sista åren lirade Ronal- dinho med skyhög lön i de brasilians­ka storklubba­rna Flamengo, Atletico Mineiro och Fluminense. I landslaget blev det 97 matcher, 33 mål och en VM-titel 2002.

Ronaldinho beräknas ha tjänat ungefär 100 miljoner euro under den aktiva karriären och han är alltjämt ett välbetalt reklamansi­kte för sportjätte­n Nike. Trots det har brasilians­ka myndighete­r nu konfiskera­t hans pass på grund av obetalda skulder på två miljoner euro. Då samma myndighete­r gick igenom Ronaldinho­s tillgångar fann man att den forna superstjär­nan hade mindre än sex euro på banken, åtminstone de banker myndighete­rna kom åt. Detta enligt Marca.

Det är naturligtv­is inte helt omöjligt att brassen stoppat undan någon miljon utanför sitt hemlands gränser.

De ekonomiska problemen beror på ett högt och dyrt jet set-liv i kombinatio­n med dåliga affärer. Och så verkar inte Ronaldinho ha haft de bästa av rådgivare. Något han sannerlige­n inte är ensam om i Brasilien där historien kryllar av sorgliga berättelse­r om välbetalda storstjärn­or som tappat fotfästet och levt sina sista år i rännstenen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MUSA SADULAYEV ?? ■Ronaldinho.
FOTO: LEHTIKUVA/MUSA SADULAYEV ■Ronaldinho.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland