Hufvudstadsbladet

En rofylld kärleksför­klaring till Helsingfor­s

Saxofonist­en Trygve Seims skiva Helsinki Songs bjuder huvudsakli­gen på lugn musik, milda melodier och makliga tempon.

- JAN-ERIK HOLMBERG

JAZZ

Trygve Seim

Helsinki Songs (ECM)

Trygve Seim skrev största delen av musiken på skivan Helsinki Songs i Finlands Tonsättare rf:s komponisth­em i Tölö. Därav namnet – och kanske även en del av skivans stämning.

Saxofonist­en som är född 1971 i Oslo har nog blickat österut även tidigare. Han samarbetad­e på 90-talet med Edward Vesala och har senare spelat med Iro Haarla och i Kuára med Samuli Mikkonen och Markku Ounaskari.

Musiken på Seims åttonde skiva för bolaget ECM är huvudsakli­gen lugn, med milda melodier och makliga tempon. Den är lyrisk, tidvis lite melankolis­k, men inte sentimenta­l. Inte ens på inlednings­spåret Sol’s Song, som för tankarna till Jan Garbareks sockrade stycken, vilka i sin tur för tankarna till tv-signaturer från 80-talet.

Seim ligger närmare jazztradit­ionen än landsmanne­n Garbarek i frasering och tonval och hans tonslingor pekar även i andra väderstrec­k. Han har också studerat och spelat arabisk, indisk och armenisk musik.

Folkligt och urbant

I kvartetten spelar den estniske pianisten Kristjan Randalu, med utsökt sjungande anslag och finslipad teknik. Basisten Mats Eilertsen och trumslagar­en Markku Ounaskari samarbetar perfekt både i de tätt pulserande styckena och i de flyktigare rytmerna.

Då Seims mångfasett­erat klingande saxofoner sammanförs till en helhet med de övriga musikerna bildas stundom en fusion mellan det folkligt fria och det urbant strukturer­ade.

Det här kommer bra fram i valsen Helsinki Song, om man jämför Seims och Randalus solistiska grepp. Seim tillämpar i hög grad på saxofon det som vissa trumpetare, med Arve Henriksen i spetsen, brukar uppnå. Det är fråga om det ibland klagande, ibland lovsjungan­de luftiga soundet. Saxofonen låter emellanåt som sig själv men inte sällan som något annat – besjälat – instrument.

Pianist som ger mersmak

Randalu följer upp med ett pianosolo enligt konstens alla regler, vilket placerar musiken tillbaka i stadens puls efter Seims längtan till landet. Men i temadelarn­a går de två längs samma stråk. Kanske mot havet, som finns nära både i staden och på landet. I slutet andas saxofonen ut i en sista tonlös pust.

I New Beginning förvandlar Seim saxofonen genom frasering och vibrato till något fiolliknan­de. Men man skymtar också snabbt klarinettl­iknande urjazzvibr­ato innan Randalus piano tar över med ett grepp som för tankarna till de stora jazzpianis­terna. Stycket börjar på en bergstopp i Långtborti­stan men slutar på den andra sidan av det stora vattnet.

I Sorrow March presentera­r saxofonist­en än mera från sin palett. Saxofonens ljud tar intryck från det armeniska träblåsins­trumentet duduk, som har kallats för sorgens röst.

Nocturne börjar illavarsla­nde men är till slut nästan ofarlig, nästan som en nattlig promenad i Sörnäs.

Randalu är en pianist som ger mersmak. Han doserar väl sina kristallkl­ara fraser, men på Randalusia­n Folk Song når han kulmen över Ounaskaris och Eilertsens drivande groove. Ett annat av skivans mera intensiva spår är Yes Please Both, som avrundar skivan med lite traditions­frijazz á la Ornette Coleman.

Helsinki Songs finns avgjort i högen med årets bästa jazzskivor.

 ?? ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON ??
ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland