Hufvudstadsbladet

Angenämt klingande saxofonrar­iteter

Olli-Pekka Tuomisalo har haft den goda smaken att gräva fram flera saxofonkon­serter som av olika orsaker negligerat­s.

- MATS LILJEROOS

KLASSISK MUSIK

Lost Saxophone Concertos

Olli-Pekka Tuomisalo och hans orkester spelar saxofonkon­serter av Cragun, Gunaropulo­s, Lindorff-Larsen, van der Pals och Tate. (Naxos)

Det har, häpnadsväc­kande nog, komponerat­s cirka tvåtusen verk för saxofon och orkester och ännu mer häpnadsväc­kande är att endast en dryg handfull av dessa har etablerat sig på den internatio­nella konsertrep­ertoaren.

Eldsjälen Olli-Pekka Tuomisalo, som genom årens lopp beställt, framfört och spelat in en enorm mängd verk för saxofon och olika instrument­kombinatio­ner, står på sin nya Naxosskiva inte bara för en kulturgärn­ing genom att lyfta fram några oförtjänt bortglömda saxofonkon­serter. Han har även snokat reda på två verk som ansågs förlorade.

John Beach Craguns melodiskt fräscha konsert (1925) är det första amerikansk­a verket i genren, medan Melartin- och Merikantoe­leven, musikalisk­e mångsyssla­ren Yrjö Gunaropulo­s (1904–68) skrev den första finländska saxofonkon­serten 1935. Det för Matti Rajula komponerad­e, på sin tid populära stycket är ogenerat romantiskt och virtuost avfattat och låter ställvis som Melartin på sitt mest lättsamma humör.

Den likaså S:t Petersburg-bördige kosmopolit­en Leopold van der Pals Concertino (1938) är ett spirituell­t nyklassisk­t stycke, medan dansken Eilert Lindorff-Larsens kort- korta konsert (1954) framgångsr­ikt flirtar med populärmus­iken. Engelska Phyllis Tates 1944 skrivna konsert är hennes genombrott­sverk och med sina stundtals brittenska undertoner skivans mest ambitiösa kompositio­n.

Sammantage­t handlar det kanske inte om några omistliga mästerverk men nog så angenämt klingande musik, som gott och väl kunde framföras oftare.

Tuomisalo spelar med sagolikt vacker ton och osvikligt god smak och den handplocka­de sinfoniett­an är mestadels bra med på noterna.

 ??  ?? ■Olli-Pekka Tuomisalo har både grävt fram mindre spelade verk och snokat reda på sådana som redan ansågs förlorade.
■Olli-Pekka Tuomisalo har både grävt fram mindre spelade verk och snokat reda på sådana som redan ansågs förlorade.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland