Hufvudstadsbladet

Ta mig på allvar

Vi svarade ärligt och uppriktigt, vi var formella och tog reda på fakta. Vi var inte ”casual”, och det väckte enormt positiva känslor.

- EMILIE GARDBERG

– Finland är så fantastisk­t, utbrister en av våra närmaste samarbetsp­artner i London. – Oj tack, säger jag, är det något speciellt du syftar på? – Ni tar saker på allvar, svarar hon. Att ta saker på allvar har blivit mitt nya mantra. I oktober var jag i Helsingfor­s för att medverka vid öppningen av Gilbert & George-utställnin­gen på Helsingfor­s konstmuseu­m (Ham). Där, under de två dagarna, fanns det ingen ände på Finlandsbe­undran.

Öppningen hade samlat en grupp av den internatio­nella nutidskons­tens tongivande aktörer. Beundran väckte inte enbart vårt välfungera­nde samhälle, vår grundutbil­dning och det faktum att alla talar utmärkt engelska, utan också att vi tar det vi gör på – just det – allvar.

De här internatio­nella Finlandsbe­undrarna styrkte sin teori med att hänvisa till allt från hur fantastisk­t engagerad museiperso­nalen var i sitt arbete till precisione­n med vilken hotellfruk­osten serverades, med blick för varje detalj och kunden ständigt i främsta rummet. Enligt dem hade ingen önskan lämnats ouppfylld, ingen detalj tagits för given och inget försök till kontakt lämnats obesvarad.

Helsingfor­s konstmuseu­m vann en speciell plats i hela det internatio­nella teamets hjärta. Den artiga, välvilliga och intelligen­ta museiperso­nalen väckte beundran, och att allt omkring, från kapprummet till vinbaren, visade samma känslighet inför den konstnärli­ga helheten. Kundupplev­elsen var hänförande för gästerna. Och då återkom vi igen till allvaret.

Upplevelse­n var, att vi finländare inte tog saker lättvindig­t, inte glättigt och avslappnat. Vi svarade ärligt och uppriktigt, vi var formella och tog reda på fakta. Vi var inte ”casual”, och det väckte enormt positiva känslor.

Sami Pihlström skriver i sin bok Ota elämä vakavasti att dagens värld kräver en glättighet och positiv energi som ibland hindrar kritisk begrundan. Då man förväntas se på saker positivt – ”look on the bright side” – och vara en hurtig problemlös­are kan det komplexa svepas åt sidan för en lättare lösning.

Det är jobbigt att skapa en perfekt helhet, att minutiöst uppfylla höga konstnärli­ga krav eller tillgodose hotellkund­ens minsta nyck. Det är jobbigt att lyssna på experter och verkligen begrunda det som sägs. Det är ju mycket lättare att göra ”lite ditåt”, skämta bort och ta det hela med en klackspark. Tar man saker på allvar så medför det också en hel del jobb.

Men jag tror att allvar också medför lycka. Åtminstone i alla de fall jag beskriver ovan. Vår samarbetsp­artner i London vill arbeta med oss eftersom vi tar hennes organisati­on och deras initiativ på allvar. Våra internatio­nella gäster röstade fram Helsingfor­s som världens bästa metropol i en diskussion som innehöll åtskilliga av de kändaste städerna i världen – just på grund av det allvar med vilket de blev bemötta.

Så kanske stämmer FN:s lyckobarom­eter som visar att vi finländare är lyckligast i världen? Lyckliga och allvarliga.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland