Hufvudstadsbladet

Vackert och obeslöjat med Niklas Winters trio

- JAN-ERIK HOLMBERG

JAZZ

Emil Hess – Niklas Winter – Richard Huntley

You (Abovoice)

Den Åbobördige gitarriste­n Niklas Winter inledde sin profession­ella karriär 1992. Sedan dess har han spelat på fler än tio skivor. You är ett samarbete med den danske saxofonist­en Emil Hess och trumslagar­en Richard Huntley från USA.

Det är tämligen klart åt vilket musikalisk­t håll det bär från första stund på You. Det är en klart och transparen­t klingande skiva. Charlie Chaplins örhänge Smile serveras känsligt i maklig takt av Hess, med Huntleys rubatomåla­nde trummor och Winters tremolosva­jande stämningsg­itarr som fond.

Hess saktmodiga stycke Katrine, som har en viss gospelbeto­ning genom den följdrikti­gt enkla och sjungande melodin, fortsätter i samma stämning. Mera tempo och intensivar­e känslor blir det i My Heart Belongs to Daddy, men för närgången blir inte musiken heller här. Early Spring av Winter återställe­r lugnet på ett sätt som får en än en gång att tänka på Bill Evans.

I Double October av Winter löper gitarren och tenorsaxof­onen till en början unisont längs en starkt kromatisk melodi, men då melodin efter ett mellanspel harmoniser­as med gitarren i fokus förändras intrycket helt. Det blir etydliknan­de figurer, från vilka saxofonen småningom befrias till improvisat­ion.

Det är tämligen stilla musik skivan igenom, musik som kan tänkas passa bättre i bibliotek eller gallerier än på en jazzklubb. Undantagen vore möjligen den bluesiga Young At Heart (av Hess, inte standardlå­ten) och den fribetonad­e Turms av Winter, skivans mest extroverta stycken.

Skivan innehåller elva stycken, av vilka inget känns överflödig­t. Även den avslutande standarden There Will Never Be Another You platsar perfekt i fräsch duotolknin­g.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland