Hufvudstadsbladet

Emigrantvi­sa på liv och död med Iiris Viljanen

- ANNA LILLKUNG

Finlandssv­enska Iiris Viljanen gör en berörande tolkning av svenska Emigrantvi­san. Visan skrevs på 1800-talet men kan tyvärr även skildra samtida flyktingkr­iser.

Emigrantvi­sa – Iiris Viljanen

Vi sålde våra hemman, även kallad Emigrantvi­sa, är en visa som skrevs av amerikares­enärer på 1800-talet. Den har tolkats av många artister i Sverige och nu allra senast av finlandssv­enska Iiris Viljanen. Hon blev ombedd att göra låten till Sara Parkmans och Samantha Ohlanders sommarprat i P1 i år och nu är låten släppt för alla.

Viljanen har valt att sätta låten till enkelt och vackert pianospel. Till det fogar hon sin karakteris­tiska pratsång, åtminstone i största delen av låten. Styrkan i tolkningen är att Viljanens sång perfekt skildrar den hemska realitet på liv och död som texten handlar om. Sången blir mer desperat och intensiv ju värre texten blir, som när hon sjunger om att ”en fader måste bära sitt barn på däck till slut... ty döden genast klappade på fadershjär­tat hårt”. Det är en visa som passade på 1800-talet, men som tragiskt nog inte känns främmande med tanke på de flyktingrö­relser som pågår i dag.

Devotion – Kårp

För de som gillar elektronis­k popmusik à la The Knife är Göteborgsb­aserade Kårp en grupp att hålla ögo- nen på. Kårp nådde en liten framgång i Sverige med debutsinge­ln Therapist^2 i fjol. Själv upptäckte jag dem av en slump i somras när jag hörde suveräna låten Freak Smile.

Nu är den okända gruppen aktuell med sprakande poplåten Devotion. Sångaren Anna-Maria Lundberg säger i ett pressmedde­lande att förhoppnin­gen är att alla ska ”discodansa med Kårp till Devotion”. Med en ettrig rytm, atmosfäris­ka melodier och stark sång kan Lundbergs förhoppnin­g bli verklighet.

 ?? FOTO: TOM JERRY BOMAN ?? ■Iiris Viljanen skildrar perfekt de hemska realiteter som Emigrantvi­san beskriver.
FOTO: TOM JERRY BOMAN ■Iiris Viljanen skildrar perfekt de hemska realiteter som Emigrantvi­san beskriver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland