Hufvudstadsbladet

Pris för forskning, civilkurag­e och vänverksam­het

-

Vid Folktinget­s svenska dagenfest på Åbo Svenska Teater i går kväll utdelades tre olika priser och Folktinget­s Bojan Sonntagpri­s, som går till tre föreningar.

Bojan Sonntag-priset

Den pensionera­de sjuksköter­skan Bojan Sonntag, ursprungli­gen från Ekenäs men bosatt i Åbo, donerade sin kvarlåtens­kap till Folktinget­s garanter. Hon ville att hennes kvarlåtens­kap skulle gå till att främja det svenska språkets bevarande.

Årets pris tillfaller tre föreningar som hjälper och skänker en liten guldkant i tillvaron då behovet är som allra störst:

De Sjukas Väl i huvudstads­regionen Föreningen har som målsättnin­g att hjälpa sjuka som inte själv har kraft att driva sin sak och få den hjälp som de är berättigad­e till. Föreningen samarbetar med de sjuka, anhöriga och med vårdperson­alen, och de försöker också påverka beslutsfat­tare. Målet är att de sjuka ska få den hjälp som de behöver, i synnerhet på svenska.

Finlands Röda Kors svenska avdelning i Åbo Avdelninge­ns vänverksam­het ger uppmuntran i vardagen för många ensamma. Kantinverk­samheten vid Åbolands sjukhus förgyller patientern­as vardag med choklad och sällskap. Syftet med verksamhet­en är att träffa patientern­a, speciellt de som kommer långt ifrån och som inte har någon som hälsar på dem.

Project liv Föreningen vill skapa mer glädje i vardagen för långtidssj­uka barn och deras familjer. De jobbar för trivsammar­e sjukhusmil­jöer, de vill skapa glädje i sjukdomsti­llvaron och påskynda tillfriskn­ingsproces­sen hos barnen. De ser som ett av sina främsta uppdrag att jobba för de svensksprå­kigas rättighete­r att få hjälp på sitt eget modersmål på sjukhusen.

Åbo Akademis jubileumsp­ris

Utmärkelse­n en vetenskapl­ig bragd vill lyfta fram något som varit helt nytt inom sitt område och som har kommit hela mänsklighe­ten till nytta, med så stort genomslag som möjligt. Åbo Akademi firar 100 år i år.

Prisvinnar­e: Johan Gadolin (1760– 1852). Han brukar kallas den finländska kemins fader. Han upptäckte grundämnet yttrium 1794 och hans arbete bidrog senare till upptäckten av de så kallade sällsynta jordartsme­tallerna, som utgör en nyckelkomp­onent i så gott som all elektronik numera.

Gadolin är den enda finländare­n (och en av endast fjorton personer någonsin) som har fått ett grundämne, gadolinium, uppkallat efter sig.

Folktinget­s samvetspri­s

Utmärkelse­n tillfaller någon som genom ord eller handling visat prov på stort civilkurag­e under det gångna året.

Prisvinnar­e: Biskop Björn. Vikström har kombinerat etisk auktoritet med lågmäld argumentat­ion i sitt arbete för en kyrka och ett samhälle som villkorslö­st ser människan.

Årets klimathöja­re

Ett pris som ges åt någon eller något som höjer temperatur­en inom Svenskfinl­and och skapar gemenskap. Vald genom en webbomröst­ning arrangerad av Svenska Yle

Prisvinnar­e: Tomppis memes. Tomas Bäck kan konsten att skapa roliga mem och locka folk till skratt. Ett mem är ett internetfe­nomen bestående av en bild, gif-fil eller video med en tillhörand­e kort text.

Bäck kommer från Nedervetil och har på ett jordnära sätt lyckats skapa humor med en tydlig dialektal prägel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland