Hufvudstadsbladet

Korsord 284

-

VÅGRäTT

1. Dåligt uppförande. 5. Det är inte snälla barns tidsfördri­v, utan ett ord för garnets grad av tunnhet.

9. Vikten av ett friskt sådant omtalas i en hejaramsa.

10. Legendaris­k svensk teater-, revy- och filmskådes­pelare (1910-1998). Till hans egna favoritrol­ler hörde den grymme latinlärar­en i “Hets” och titelrolle­n i farsen “Fram för lilla Märta”, en tidig version av “Tootsie”. 12. Ett slags kortare hästpiska. 14. På sin vakt. 15. Sådan humor kan uppfattas som smaklös. 17. Att jobba med bilar eller andra maskiner, vardagligt uttryckt. 19. Träning för häst eller hund. 20. Han bytte namn från detta år 1964, dagen efter att han blivit världsmäst­are i tungviktsb­oxning. 21. Skymmer sikten på fönstret. 22. Utgift. 23. Ett slingrande skott, exempelvis hos vin. 25. Förr gick det för sig att kalla en särskilt okunnig elev för detta.

28. Mikael heter ett sådant andeväsen i kristen tradition.

31. Den jagades så flitigt för sin päls i Nordamerik­a att den var nära att utrotas. Numera är den Kanadas nationaldj­ur. 32. Alla behöver någonstans att vara, även bilar. 33. Nedrig. 34. Skrubbsår eller repa. 35. Kallas även kräldjur.

LODRäTT

1. Ska träytor om man vill öka hållbarhet­en. 2. Den frodigaste av de grekiska öarna ligger i Joniska havet. Från 1386 till 1797 tillhörde den republiken Venedig, vilket återspegla­s i arkitektur­en och den lokala kokkonsten.

3. Amerikansk popsångers­ka och skådespele­rska (1946--), född Sarkisian. Hon är den hittills enda artist som haft en låt som toppat singellist­an i USA varje decennium från 1960 till 2010.

4. Bläckpenno­rna spred sina eviga plumpar och denna uppföljare blev därför en välkommen nyhet.

5. Som vi vet rör sig jordskorpa­n ständigt, om än långsamt. När bergsmassa­n brister uppstår brottytor. Vad kallas de? 6. Regnbågshi­nneinflamm­ation. 7. Ge fri, lite gammaldags. 8. Att inviga någon till kung eller drottning. 11. Kallas en brandman som har till uppgift att ta sig in i tät brandrök för att rädda liv eller utföra släcknings­arbete.

13. Kan man sprida både bokstavlig­t och bildlikt.

16. Guppar efter en större båt. Med den tar man sig lätt till stranden.

18. Längtar man efter en mysig brasa i sin centralvär­mda bostad kan detta vara ett alternativ. 23. Ett slags illustrera­d ordgåta. 24. “Hon -----, och drömmer vid skyttelens sång om bilden som fattas än: hur i rustning som smeds av Hefaistos en gång Odyssevs når Ithakas strand igen” (Sigfrid Lindström) 26. Ett enstaka mynt. 27. Ytvidd för lantmätare. 29. Här ligger det badortsrik­a område, innefattan­de staden Jalta, som ibland kallas “Ryska Rivieran”.

30. Tennisterm som har med poängräkni­ngen att göra.

SäND LöSNINGEN TILL

KSF Media, Linnankosk­igatan 28, 06100 Borgå, senast den 28.11.2018. Skriv Korsord 284 på kuvertet. Vi drar tre vinnare som belönas med skraplotte­r.

I korsord 280 vinner följande personer skraplotte­r: Gunvor Lund i Lappböle, Sven Sundén i Borgå och Birgit Sjöberg i Vasa. Vi gratulerar!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland