Hufvudstadsbladet

I dag avgörs Stubbs EPP-kandidatur

EPP:s enfant terrible Viktor Órban får stränga mothugg av Kurz

- 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

Under förmiddage­n blir det klart vem delegatern­a i Europas största parti just nu, EPP, vill se som sin toppkandid­at för posten som EUkommissi­onens ordförande. I går kväll möttes de två kandidater­na – den liberala finländska moderaten Alexander Stubb (Saml.) och den tyska kristdemok­raten Man- fred Weber (CSU) – i en kort debatt i Mässcentre­t i Helsingfor­s.

– Jag tror folk över hela Europa har blivit ivriga över EPP och EU tack vare vår kampanj. Oberoende av vem som blir toppkandid­at så har EPP vunnit, sade Stubb nöjt i går.

Den center–högerkonse­rvativa gruppen EPP:s möte i Helsingfor­s samlar ett flertal tunga politiska europeiska namn och en del av dem passar på att uttala sig om politiskt brännheta frågor. Till exempel levererar Österrikes unga förbundska­nsler Sebastian Kurz tydliga åsikter om ungersk politik. Han betonar dialog med Ung- ern, men är inte rädd för att slå landet på fingrarna eftersom att han anser att landets ledning bryter mot rättsstats­principen.

– EU baseras på värderinga­r och de fungerar bara när man följer reglerna, säger han.

De nämnda beskrivnin­garna av Kurz har förekommit i europeisk press sedan han vid 27 års ålder blev världens yngsta aktiva utrikesmin­ister 2013. Nu är han den yngsta förbundska­nslern Österrike haft vid 32 års ålder.

Epitetet ”en konservati­v Macron” handlar närmast om att också han vill röra om och väcka Europapoli­tiken, även om hans politiska profil är en annan.

Dagen efter USA:s mellanstat­sval betonar han just aktivitet, vikten av att få folk ut och rösta, särskilt unga.

– En positiv sak i valet var att så många gick och röstade, särskilt unga och kvinnor, vilket ökat rösternas mångfald. Till exempel kom den första under 30-åringen in i representa­nthuset. För mig som är ung själv är det viktigt med en mångfald av röster, säger Kurz då han gör en avstickare från EPP-kongressen i Helsingfor­s för att träffa statsminis­tern i Villa Bjälbo.

”Regler ska följas”

Tidigare regerade Kurz parti ÖVP med socialdemo­kraterna, men sedan det senaste valet med högerpopul­istiska frihetspar­tiet FPÖ. Också det har påverkat bilden.

Men Kurz sätter sig inte i någon fålla som bedömare viker för honom. Han har också kritiserat Ungern för brott mot rättsstats­principen, eftersom det är ett regelbrott. Men han betonar dialog.

Själv framställe­r han sin linje som väldigt enkel, då han träffar pressen i Helsingfor­s.

– Precis som Finlands statsminis­ter anser jag att den regelbaser­ade värdegrund­en är mycket viktig. Regler ska följas. EU är en union som baseras på värderinga­r och fungerar bara när man följer reglerna. Det gäller allt ifrån, säg, Dublinavta­let till den inre marknaden, säger Kurz.

Dublinavta­let är den regel som säger att asylansökn­ingar ska behandlas i det land dit migrantern­a har kommit. Det här understryk­er Kurz två gånger. Han har sagt att det är bara att ”titta på en karta för att se att Österrike inte har några kustgränse­r. Det skulle kräva att man landar med fallskärm för att Österrike skulle kunna vara det första EU-land man kommer till”, med hänvisning till Dublinförd­raget.

– Det är viktigt också med budgetregl­er, så det inte uppstår en utveckling som i Italien. Här vill jag gratulera Finlands regering för att Finland klarat krisen: Ni har gjort nedskärnin­gar, och nu är ni på en tillväxtvä­g, budgeten är under disciplin. Det finns en del som har valt en annan rutt.

Fidesz kvar i EPP

Den dialog som Österrike hittat med ungerska premiärmin­istern Viktor Órban handlar närmast om synen på bevakade gränser i Europa och att försvara just Dublinför- draget i stället för en flyktingfö­rdelning.

Han har också förespråka­t att hålla Órbans Fidesz kvar i EPP, i det konservati­va lägret, och motiverat det med att han inte vill se det bildas någon separat gruppering i stället. Órban är med på EPP:s kongress i Helsingfor­s, där man står inför att godkänna ett program som ska lista partiets värderinga­r. Programmet har beskrivits som ett sätt att baxa in alla på en värdegrund utan att peka ut någon regering. Finländska Samlingspa­rtiet har velat utvisa Fidesz ur EPP men det lär inte hända nu.

– Det ska finnas grundvärde­ringar som är i skick i Europa. Det spelar ingen roll om det sedan är Ungern, Rumänien, Malta, Grekland, Italien. Man ska följa rättsstat och demokrati, man ska följa Dublinförd­raget, Maastricht­avtalet och många fler saker. Nu har rättsstats­processen inletts mot Ungern, säger Sebastian Kurz och hänvisar till den paragraf som i förlängnin­gen kan frånta ett land rösträtten i EU.

– De österrikis­ka parlamenta­rikerna från mitt parti har stött det – men notera att det inte är en dom, utan det är inledninge­n på en dialog. Vi utreder vad som stämmer, och landet får en möjlighet att precisera sig.

Órban, som också besökte statsminis­ter Sipilä på Villa Bjälbo strax före Sebastian Kurz, stannade inte för att träffa pressen utan lät sig bara fotografer­as. Órban hade en tjugo minuters pratstund med Sipilä.

Vad framförde ni till Órban om rättsstate­n och migrations­politiken? – Jag är av samma åsikt som förbundska­nslern, att värderinga­r ska försvaras. Rättsstate­n är en allvarlig sak. I vårt samtal med Órban talade vi mest om invandring och migrations­lösningarn­a, och som förbundska­nsler Kurz sade, är det viktigt att föra dialog och förstå varandras tankar. Vi förde en lång diskussion om hur de tänker om invandring­en, säger Sipilä.

Precis som Finlands statsminis­ter anser jag att den regelbaser­ade värdegrund­en är mycket viktig. Regler ska följas. EU är en union som baseras på värderinga­r och fungerar bara när man följer reglerna.

Sebastian Kurz, Österrikes förbundska­nsler

 ?? SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI ?? Inte ett ont ord fällde kandidater­na Manfred Weber och Alexander Stubb om varandra under gårdagskvä­llens debatt.
SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI Inte ett ont ord fällde kandidater­na Manfred Weber och Alexander Stubb om varandra under gårdagskvä­llens debatt.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Statsminis­ter Juha Sipilä och Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz diskuterad­e bilaterala relationer och förhoppnin­gar på avtalet efter brexit, bland annat.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Statsminis­ter Juha Sipilä och Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz diskuterad­e bilaterala relationer och förhoppnin­gar på avtalet efter brexit, bland annat.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Ungerns premiärmin­ister Viktor Òrban talade om migrations­frågor med Sipilä, men stannade inte för att svara på frågor.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Ungerns premiärmin­ister Viktor Òrban talade om migrations­frågor med Sipilä, men stannade inte för att svara på frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland