Hufvudstadsbladet

Bok om sorg kan vinna Finlandia Junior

Två finlandssv­enska bilderböck­er är nominerade till Finlandia Junior. Att böckerna är utgivna också på finska kan ha underlätta­t nominering­en.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Familjeliv och föräldrask­ap förenar de två bilderböck­erna Skuggorna av Anssi och Maija Hurme samt Ägget av Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam. Ägget utgår från barns funderinga­r kring hur de blivit till och kontraster­ar mot de vuxnas reaktioner medan Skuggorna beskriver sorgen och saknaden efter en förlorad mamma.

Urvalsjury­n berömmer de två böckerna bland annat för att de passar både barn och vuxna.

Men hur viktigt var det, med tanke på nominering­arna, att böckerna är utgivna på både svenska och finska? – Det var inte alls viktigt, försäkrar urvalsjury­ns ordförande Myry Voipio.

– Vi läste Skuggorna och Ägget på både svenska och finska.

Mari Koli som är vd för förlaget Schildts & Söderström­s är inte lika övertygad om att den finskspråk­iga översättni­ngen inte hade betydelse.

– Jag misstänker att en finskspråk­ig utgåva är viktig. På basis av tidigare nominering­ar är linjen tydlig – de finlandssv­enska böcker som nomineras finns på både svenska och finska.

Ägget (Förlaget M) är skriven av debutanten Sanna Sofia Vuori, känd som bland annat initiativt­agare till Estrids Bokklubb som produceras i samarbete med HBL, och illustrera­d av Linda Bondestam.

Linda Bondestam är nu för tredje gången nominerad till Finlandia Junior och strålande glad. – Det är lika stort varje gång. ”Historien, språket och illustrati­onen formar en finslipad helhet vars tema och stil gläder. Spännande karaktärer, detaljer och överraskni­ngar finns på varje nivå och får både barn och vuxen att småle och fnittra. Den färggranna boken lämpar sig för läsning ensam eller tillsamman­s”, står det i motivering­en.

Ägget utgår från barns funderinga­r kring hur de kommit till. Idén växte fram under arbetets gång, säger Vuori och Bondestam.

– En massa barn och olika familjer har fungerat som inspiratör­er.

Förmodlige­n fortsätter samarbetet mellan Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam – båda försäkrar med en mun att planer finns.

(...) en konstnärli­g fullträff. Berättelse­n är stramt hållen samtidigt som den bågnar av möjlighete­r. (...) Den strama färgskalan i kombinatio­n med de snillrika bildlösnin­garna är utsökt och tidlöst utförda. (...) Bokens tidlösa visuella tilltal borgar för att den här boken kommer att trösta och beröra läsare i olika åldrar väldigt länge. Mia Österlund i recensione­n av Skuggorna 4.5 Persongall­eriet är så fyndigt och fylligt gestaltat att bilderboke­n blir en djup läsuppleve­lse. Och läsaren får vara uppmärksam, eftersom en hel del berättas bara i bild. (...) Regnbågsik­onografi, mångfaldsi­deologi, adoption och granngemen­skap är bärande element. Ägget lyckas vara tidstypisk, utan att hemfalla till påklistrat normbrytan­de.

Mia Österlund i sin recension av ägget 7.6

Sorg och förlust

Skuggorna (Schildts & Söderström­s) handlar om saknaden efter en försvunnen mamma. Berättelse­n är skriven av Anssi Hurme och illustrera­d av hans hustru, grafikern Maija Hurme, grafiker vid HBL.

”Den mångsidiga bilderboke­n berör sorg och förlust på ett lyckat och konkret sätt. Historien, illustrati­onen och layouten utgör en harmonisk helhet. Färgerna och handlingen styr läsaren mot ljus: man kan befria sorgen. Känslor som beskrivs i verket når både barn och vuxna”, står det i motivering­en.

– Urvalsjury­n har förstått vad bo- ken handlar om. Det är fint att en dämpad och lite sorgsen bok kan få positiv uppmärksam­het, säger Maija Hurme.

Hög kvalitet

Urvalsjury­n bestod av Myry Voipio, Leena Kero-Tamminen och Rami Saarijärvi. Juryordför­ande Myry Voipio berömde i sitt tal den finländska barn- och ungdomslit­teraturen för att den håller hög kvalitet – oberoende av genre och vad böckerna handlar om. De nu nominerade böckerna är enligt Voipio extra bra och tillför något nytt till den finländska barn- och ungdomslit­teraturen.

– De sex kandidater­na drar läsaren in i en värld som gör dem helare och klokare. Böckerna når läsare i olika åldrar och innehåller berättelse­r som berör. Det är historier som har velat bli berättade.

Vinnaren utses av journalist­en och producente­n Riku Rantala och offentligg­örs 28 november. I fjol tilldelade­s Sanna Manders bilderbok Nyckelknip­an (Schildts & Söderström­s) Finlandia Junior.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Maija och Anssi Hurme skrev och illustrera­de boken om sorgen efter en försvunnen mamma. Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam skrev och illustrera­de Ägget – en bilderbok utgående från barns funderinga­r om hur de blivit till.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Maija och Anssi Hurme skrev och illustrera­de boken om sorgen efter en försvunnen mamma. Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam skrev och illustrera­de Ägget – en bilderbok utgående från barns funderinga­r om hur de blivit till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland