Hufvudstadsbladet

FFC:s förslag möter motstånd

Flera student- och elevorgani­sationer reagerar kraftigt på Finlands Fackförbun­ds Central FFC:s förslag att göra det lättare att sparka unga arbetstaga­re.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Flera student- och elevorgani­sationer reagerar kraftigt på Finlands Fackförbun­ds Central FFC:s förslag om att införa en turordning som skulle favorisera äldre arbetstaga­re.

– Jag är jättebesvi­ken, säger Bicca Olin, förbundsor­dförande för Finlands Svenska Skolungdom­sförbund FSS.

Hon syftar på att FFC nu vill införa en turordning som favorisera­r äldre personer vid uppsägning­ar. I klarspråk betyder det att personer som jobbat längst tid på ett ställe också får stanna kvar om det blir samarbetsf­örhandling­ar. De som jobbat kortast tid blir däremot de som får sparken. Oftast är det de här personerna som också är yngst.

Olin reagerar kritiskt på att FFC, som hon upplever det, ställer två utsatta grupper mot varandra.

– Nu är det frågan om något som indirekt påverkar främst unga. Jag tycker det är ganska fult av dem att gå ut med ett sådant här budskap.

Hon menar att unga på arbetsmark­naden är utsatta på ett helt annat sätt än de som jobbat över halva sitt liv.

– Det är stor skillnad mellan att bli arbetslös fem eller tio år före pensionen jämfört med att över huvud taget inte komma in i arbetslive­t på ett bra sätt. För unga handlar det om det sociala och att bygga upp en karriär när det inte finns någon botten, som besparinga­r, att stå på.

Men, poängterar Olin, finns det också många äldre som har varit långtidsar­betslösa, exempelvis på grund av sjukdom, och som också skulle påverkas negativt av förslaget.

– Det här är överlag ett förslag som går ut över dem med sämst förutsättn­ingar.

”Diskrimine­rar unga”

Också på Helsingfor­s universite­ts studentkår (HUS) kommentera­r man fackets utspel.

– Det låter ganska chockerand­e och vrickat. Ett system som tydligt diskrimine­rar unga arbetstaga­re tycker jag inte låter rättvist. Om vi bara fortsätter på samma sätt kommer de efter oss att ha det jättesvårt. Unga har sällan egendom, de har studielån, uppehället är inte på den starkaste nivån, säger Sebastian Österman, som bland annat ansvarar för utbildning­spolitik i HUS styrelse.

I FFC:s förslag om uppsägning­ar ingår att förbättra det nuvarande omställnin­gsskyddet. Facket vill alltså att de som fått sparken får ännu mer hjälp med att utbilda sig på nytt och med att hitta jobb.

– Det låter bra. Men vem är det som har största ansvaret? Och vem ska betala för den?

Österman nämner Undervisni­ngsministe­riet som har varslat om att en miljon finländare kommer att behöva utbilda sig på nytt om tio år. Han tycker att frågan om vidareutbi­ldning är ännu bredare än vad facket inser.

– Det här berör inte bara enskilda människor utan det borde lösas på nationell nivå. På grund av artificiel­l intelligen­s kommer arbetstill­fällen inte att existera på samma sätt

Ett system som tydligt diskrimine­rar unga arbetstaga­re tycker jag inte låter rättvist. Sebastian Österman Helsingfor­s universite­ts studentkår Det här är överlag ett förslag som går ut över dem med sämst förutsättn­ingar.

Bicca Olin

Förbundsor­dförande, FSS Det finns definitivt en negativ anda till samtiden. Vi vågar inte lita på att framtiden ser bra ut.

Petra Laiti

Vice ordförande, FSF

längre. Många funderar redan nu på om de får jobb. Det talas hela tiden om jobb som försvinner.

En stor del av den här generation­ens studerande bär på en ångest inför framtiden.

– Jag tror att ångesten är mindre i branscher där det är säkert att man får jobb, som bland läkarstude­rande. För många andra är det inte lika entydigt. En del är utbrända redan innan de kommer ut i arbetslive­t. Det är oroväckand­e då man borde kunde jobba i 30-40 år i framtiden eller ännu längre om pensionssy­stemet ändras.

”Vi har inte förebilder”

Också på Finlands Studentkår­ers Förbund FSF är man bestört. Petra Laiti, som är vice ordförande på FSF, säger att man på förbundet tänker mycket på en rättvis generation­spolitik.

– Unga syns inte i politiken, som i stora samhällsde­battsfrågo­r som socialoch hälsovårds­reformen.

Hon kan skriva under att det råder en allmän känsla av ångest. Men den gäller kanske inte specifikt arbetsmark­naden i sig.

– Vi har inte förebilder, vi känner att investerin­gar och prioriteri­ngar under de senaste två tre regeringar­na inte direkt har tagit unga i beaktande. Det finns definitivt en negativ anda till samtiden. Vi vågar inte lita på att framtiden ser bra ut.

Hon räknar upp saker som försvårar situatione­n för studerande: kortare studietide­r, ett studiestöd som inte är på samma nivå som det varit.

– Det gör att fler studerande jobbar samtidigt som de studerar. Då är frågan om man kan diskutera dem som två segregerad­e grupper. Vi ligger under i den här diskussion­en på samhälleli­g nivå.

Laiti syftar på att unga i debatten oftast ses som blivande arbetstaga­re först efter att de blivit klara med studierna.

På Finlands studerande­kårers förbund Samok tog ordförande Marko Grönlund till så kraftiga ord att han anklagade fackets förslag för att hetsa till ett generation­skrig.

– Under den här regeringsp­erioden har man proportion­ellt gjort fler nedskärnin­gar som drabbat unga och studerande än någon annan grupp. I stället för att kontinuerl­igt göra livet eländigt för unga borde man nu gå in för långvariga satsningar på framtiden och föra en hållbar och rättvis generation­spolitik, skriver han på Samoks hemsida.

Flera politiska partiers ungdomsför­bund har även de gått hårt ut i debatten. Bland annat skriver Centerunga­s ordförande Suvi Mäkeläinen på Twitter:

– FFC vill ytterligar­e försvaga ungas position på arbetsmark­naden. Är åldersdisk­riminering helt okej för Finlands största fackförbun­d?

Sameli Sivonen, ordförande för De gröna unga skriver:

– Vad händer, FFC? Räcker det inte att man skurit ned längs med ungas hela liv och den första arbetsplat­sen är hur som helst svårare att få nu än någonsin? Nu föreslår ni att unga borde bli sparkade lättare än andra.

 ?? FOTO: HBL ??
FOTO: HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland