Hufvudstadsbladet

SFP vill satsa på familjen

Svenska folkpartie­ts skuggbudge­t tar sikte på social trygghet och jämlikhet. SFP vill utöka anslagen till barnfamilj­erna, studentern­a och pensionäre­rna och förbättra hushållens köpkraft genom att sänka inkomstska­tten.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Svenska riksdagsgr­uppen efterlyser en familjepol­itisk helhetsref­orm som ska göra det lättare att kombinera familje- och arbetslive­t. Till kravlistan hör bland annat förlängda familjeled­igheter och avgiftsfri småbarnspe­dagogik. Notan för de familjepol­itiska satsningar­na beräknas vara omkring 345 miljoner euro medan en sänkning av inkomstska­tten skulle kosta staten cirka 330 miljoner euro

– Vi vill göra Finland till världens barnvänlig­aste land och förlänga den inkomstrel­aterade föräldrale­digheten till 18 månader, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Social rättvisa i fokus

Bland de konkreta förslagen finns en återställn­ing av studiepenn­ingen, en indexhöjni­ng av folkpensio­nen och en högre garantipen­sion liksom en höjning av barnbidrag­ets ensamförsö­rjartilläg­g för att avhjälpa den ekonomiska situatione­n för dem som har det kärvt i samhället.

– Vår modell är socialt rättvis. Alla samhällsgr­upper skulle gynnas ekonomiskt av vår skuggbudge­t, men i synnerhet låginkomst­tagarna skulle tjäna på vårt förslag, säger riksdagsle­damot Thomas Blomqvist som leder den svenska riksdagsgr­uppen.

För att finansiera de nya utgiftspos­terna och skattelätt­naderna föreslår svenska riksdagsgr­uppen bland annat en höjning av mervärdess­katten och minskade planerings­anslag för vårdreform­en. Mervärdess­katten skulle enligt SFP:s förslag höjas med 0,5 procent i varje momsklass. De här åtgärderna skulle inbringa staten sammanlagt 554 miljoner euro. SFP vill också gallra i företagsst­öden genom att till exempel spola energiskat­testödet för elintensiv­a företag, vilket skulle ge staten besparing på omkring 230 miljoner euro.

– Vi föreslår en ompriorite­ring av budgeten på 2,3 miljarder euro. Vår skuggbudge­t skulle förbättra sysselsätt­ningen och inte ökalåneupp­tagningen, säger Blomqvist.

Fler flyktingar och mer bistånd

Till de luddigare målsättnin­garna i SFP:s alternativ­a budget hör satsningen på förbättrad företagshä­lsovård som förväntas minska på sjukfrånva­ron med fem procent och därmed ge statliga inbesparin­gar på närmare 170 miljoner euro. Förslaget går bland annat ut på att utöka den förebyggan­de vården för att reducera psykisk ohälsa i arbetslive­t.

– Vi vet inte med säkerhet att de här åtgärderna skulle ge fem pro- cent färre fall av sjukfrånva­ro, men enligt riksdagens utrednings­tjänst och experter som vi har konsultera­t så är det här ett rimligt antagande, säger Anna-Maja Henriksson.

SFP vill också stärka Finlands roll som världssamv­ete genom att höja biståndet med 175 miljoner euro. Svenska riksdagsgr­uppen SFP vill omdisponer­a biståndet och skärpa fokusering­en på humanitära insatser eller det man kallar för ”egentligt utveckling­ssamarbete”. SFP vill i stället reducera det statliga penningflö­det till Världsbank­en och de regionala utveckling­sbankerna och strypa utbetalnin­gen av räntestödd­a krediter via finansinst­itutet Finnfund. Finlands årliga flyktingkv­ot ska höjas från nuvarande 750 till 2 500 kvotflykti­ngar, föreslår SFP.

Inom miljöpolit­iken vill SFP höja anskaffnin­gsstöden för el- och gasdrivna bilar, sänka energiskat­testödet och energiskat­ten och slopa kompensati­onsstöden för utsläppsha­ndeln. SFP vill också återta regeringen­s planer på att sänka bilskatten och satsa 10 miljoner euro på åtgärder som förbättrar Östersjöns ekologiska tillstånd.

Har ni räknat ut hur alla de här åtgärderna skulle reducera klimatutsl­äppen? – Nej, vi får återkomma till det då vår nya klimatstra­tegi blir klar i januari, säger Henriksson.

Riksdagen behandlar samtliga opposition­spartiers alternativ­a budgetförs­lag på onsdag kommande vecka.

Vi vill göra Finland till världens barnvänlig­aste land och förlänga den inkomstrel­aterade föräldrale­digheten till 18 månader. Anna-Maja Henriksson

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJÖVALL ?? Svenska riksdagsgr­uppens ordförande Thomas Blomqvist och partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson presentera­de SFP:s alternativ­a statsbudge­t på onsdagen.
FOTO: SPT/MIKAEL SJÖVALL Svenska riksdagsgr­uppens ordförande Thomas Blomqvist och partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson presentera­de SFP:s alternativ­a statsbudge­t på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland