Hufvudstadsbladet

Varnar för att USA och Asien kör om i förnyelse

Finland och Tyskland är ekonomiskt starka, och driver samma linje i EMU, säger Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel under sitt Helsingfor­sbesök. Men det behövs mer, säger hon.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Angela Merkel kommer inte att ställa upp fler gånger som partiordfö­rande. Även om hon själv uttryckt en önskan att fortsätta som förbundska­nsler hela perioden ut, förbereder sig Europa på tiden efter Merkel.

Men Merkel svarade inte på frågor från pressen, utan gav bara ett kort uttalande på onsdagskvä­llen.

Efter hennes möte med statsminis­ter Juha Sipilä (C) delade de båda ut förmaninga­r om framtiden.

Det gällde bland annat euron och hur EMU ska utvecklas. Merkel sade att Finland och Tyskland har samma åsikter.

– Det gäller bankunione­n, för- hållningen till delade risker, att minimera risker – där delar vi precis samma åsikt, säger Merkel.

Juha Sipilä säger att de kommer att driva på tillsamman­s för att EU-toppmötet i december skulle få bankunione­n på plats. Det handlar om ett gemensamt regelverk för övervaknin­g, kapitaltäc­kning, regler för att förhindra konkurs och insättning­sgarantier.

– Det bästa vore om vi kom överens om bankunione­n och reformen av stabilitet­smekanisme­n.

– Vi behöver komma framåt. Frågan är med vilken fart, och hur vi minskar riskerna. Frågan om Italien kommer nu i en dålig tid, för att det är ett exempel på just vilka faror som finns, säger Sipilä om Italien vars budgetunde­rskott mötts av kalla handen från EU.

Angela Merkel sade att Finland och Tyskland står nära varandra men kan utveckla samarbetet ännu mer när det gäller att digitalise­ra, och inom artificiel­l intelligen­s.

– Det är A och O att vi är ekonomiskt starka. Finland har visat upp tillväxt, och att det för gott med sig då fler får jobb. Också i Tyskland går det bra, men USA och Asien är starka på innovation­er och då måste Finland och Tyskland också börja betona det.

Det är A och O att vi är ekonomiskt starka. Finland har visat upp tillväxt, och att det för gott med sig då fler får jobb.

Angela Markel

Förbundska­nsler, Tyskland

Sipilä träffade regeringsc­hefer och EU-höjdare på löpande band under gårdagen och det fortsätter i dag. Orsaken är att de åtta regeringsc­hefer som hör till center-högerparti­et EPP är i Helsingfor­s på EPP:s kongress.

– Mötena har varit en del av våra förberedel­ser för Finlands tid som EU-ordförande­land (2019). Det har varit en mycket givande EU-dag. Många möten har handlat om oron för Italien och eventuella effekter – till exempel att räntorna stigit i Portugal och Spanien, säger Sipilä.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Inom digitalise­ring och artificiel­l intelligen­s kan Finland och Tyskland samarbeta, säger Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel på besök i Helsingfor­s.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Inom digitalise­ring och artificiel­l intelligen­s kan Finland och Tyskland samarbeta, säger Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel på besök i Helsingfor­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland