Hufvudstadsbladet

Brexitförh­andlaren: Klockan tickar

– Vi måste acceptera att det är en ”lose-lose”-situation, säger EU:s huvudförha­ndlare Michel Barnier om slutspurte­n i brexit då han besöker Helsingfor­s i samband med EPP:s kongress.

- SYLVIA BJON

Michel Barnier tar fram en lunta papper som han slår upp och visar – inte så man ser vad där står, men han vill illustrera en sak:

– Låt mig se. Det som är färgat med grönt, det har blivit överenskom­met, säger Barnier.

Det ser mestadels grönt ut på sidorna han bläddrar fram. Avtalet om utträde lär vara klart till 95 procent men det som kvarstår är ett stoppbräde för vad som händer med Nordirland om inget avtal blir av.

– För att få en deal krävs ett stoppbräde som håller i alla väder, det har vi sagt om och om igen.

Barnier går inte in på detaljerna – men under veckoslute­t har vågorna gått höga i Storbritan­nien efter uppgifter i Sunday Times om att Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May skulle ha en ny modell på lut, där hela Storbritan­nien kunde bli kvar i tullunione­n som en sista utväg. I annat fall är det bara Nordirland som blir kvar i tullunione­n, vilken skulle skapa en gräns till resten av landet.

Barnier sitter nu i den intensiva sluttampen av förhandlin­garna. Men han åker runt och träffar regeringar­na i medlemslän­derna, säger han.

– Det ger mig en hel del färdkost som är användbar för vårt team. Men hur det än blir, så är brexit en ”lose-lose”. Det kommer inte att ge något mervärde. Däremot finns det många konsekvens­er – mänskliga sådana, sociala, ekonomiska och finansiell­a, teknologis­ka, juridiska ... Vi måste kunna förklara det väl så att alla är beredda på varje eventualit­et, säger Barnier.

Det som krävs är naturligtv­is ett klart utträdesav­tal, men också ett ramverk för den framtida relationen mellan EU och Storbritan­nien. I praktiken kan inte ett nytt handelsavt­al slutas förrän Storbritan­nien är ute ur unionen, men därför ingår en övergångst­id och en skiss för framtiden, som både EU och det brittiska parlamente­t kan ta ställning till.

– För att vara ärlig är vi inte där ännu, säger Barnier.

Ett toppmöte i november har redan ställts in för att förhandlin­garna skulle kunna avslutas, och följande är i december. Före årsskiftet bör allt vara klart för att hinna med parlaments­processen. Artikel 50 – utträdet – träder i kraft i slutet av mars.

Som vanligt säger Barnier inget om hur nära man är, men konstatera­r att ”klockan tickar”.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C), som Barnier träffade på Villa Bjälbo i går i en avstickare från EPP-kongressen, säger att han känner sig mer optimistis­k efter onsdagens möten.

– Jag har träffat premiärmin­ister Theresa May förra veckan, i morse min irländska kollega (Leo Varadkar), och rådspresid­ent Donald Tusk. Jag känner mig nu tryggare med att vi faktiskt kommer att ha en lösning före årets slut. Jag hoppas på det, men det är upp till Storbritan­nien.

Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar sade i går på förmiddage­n i Helsingfor­s att han hoppas på ett förhandlin­gsresultat snabbt, men bedömer att det är möjligt att det drar ut till december.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Klockan tickar, säger Barnier. Men han kommentera­r inte om det går att nå ett brexit-resultat under nästa vecka, eller om det dröjer till längre fram.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Klockan tickar, säger Barnier. Men han kommentera­r inte om det går att nå ett brexit-resultat under nästa vecka, eller om det dröjer till längre fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland