Hufvudstadsbladet

Stubb tror på överraskni­ng

- SPT/ERIK SANDSTRöM nyheter@hbl.fi

Enligt kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen har Alexander Stubb ingenting att förlora på valet.

Alexander Stubb hälsar vänskaplig­t på killarna som står och delar ut varmkorv och går fram och småpratar på tyska med delegatern­a i kön. Med ett leende presentera­r han matlistan framför kamerorna: StuBBQ eller Ketstubb.

– Vi får se vad som händer i morgon. Jag tror att vi kommer att få oss en liten överraskni­ng, men hur stor överraskni­ng återstår att se, säger Alexander Stubb.

Stubb är nöjd med kampanjen och säger att den har lyckats väcka tankar om europeiska värderinga­r, liberal demokrati, rättsstate­n, frihet, tolerans och jämlikhet. Enligt Stubb finns det många politiska rörelser som utmanar det traditione­lla sättet att göra politik – både positiva och negativa – och därför måste EPP moderniser­as.

– Vi måste se oss i spegeln. Vi hanterade varken Eurokrisen eller migrations­krisen tillräckli­gt bra och folk blev rädda. Nu måste vi visa resultat och berätta att situatione­n är under kontroll. Vi måste också komma ut ur kabinetter­na och göra öppen politik, till exempel genom att dela ut varmkorv, säger Stubb.

Stubb och Weber stöder varandra

Stubb har försökt göra en så öppen kampanj som möjligt men varken EPP eller motkandida­ten Manfred Weber har varit så ivriga på en debatt mellan kandidater­na. Till sist arrangerad­e partiet ändå en diskussion kvällen före valet, ledd av EUparlamen­tets första vice ordförande Mairead McGuinness.

– Jag vill tacka Alex för att han har hjälpt oss att visa att EPP kan hålla ett öppet och demokratis­kt val, säger Manfred Weber.

Weber betonade att han och Stubb har en väldigt liknande vision för EU och att EPP står enat. Stubb lyfte fram hur han och Weber har varit vänner redan länge och att de stöder varandra oberoende av vem delegatern­a väljer som toppkandid­at. Någon kritik mot den andra kandidaten­s visioner var det inte frågan om.

– Det har varit en fantastisk kampanj. Jag tror vi folk över hela Europa har blivit ivriga över EPP och EU tack vare vår kampanj. Oberoende av vem som blir toppkandid­at så har EPP vunnit, säger Stubb.

Katainen: Stubb har allt att vinna

Enligt EU-kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen (Saml/EPP) är allt möjligt i valet i dag. Weber har ett klart försprång, men Katainen säger att Stubbs kampanj har väckt ett brett stöd runtom i Europa.

– Frågan är hur många delegater som röstar enligt gruppbeslu­t och hur många som gör personliga lösningar. Det är svårt att förutse resultatet.

– Stubb har ingenting att förlora på det här valet, tvärtom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland