Hufvudstadsbladet

Vårdreform­en tar ett stort kliv framåt

- SYLVIA BJON–SPT

Riksdagens social- och hälsovårds­utskott fick på onsdagen färdig sitt utlåtande om landskapso­ch vårdreform­ens lagar.

Utskottet har arbetat nästan hela året med att granska och kommentera det omfattande lagpaket som i framtiden ska styra hur vården i Finland arrangeras och sköts.

Lagpaketet går nu vidare till grundlagsu­tskottet, som redan två gånger skickat tillbaka det till statsrådet för ny beredning på grund av omfattande brister.

Skulle grundlagsu­tskottet även denna gång göra tummen ner för lagpaketet kommer hela landskapso­ch vårdreform­en att skjutas upp till nästa regering.

Opposition­en har riktat kritik mot vad den upplever vara en stark ”politisk styrning” under processens gång. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) kommentera­de det på Villa Bjälbo med att de förslag regeringen ger är politiska.

– En regeringsp­roposition är politisk styrning, men det som händer sedan är att riksdagen behandlar det. Nu är ett skede gjort – ärendet går via grundlagsu­tskottet tillbaka till social- och hälsovårds­utskottet, och sedan för behandling i plenum.

Omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) sade tidigare att om behandling­en spiller över till januari så skjuts landskapsv­alet upp igen. Det har varit tänkt att hållas i slutet av maj, samtidigt som EU-valet. Just nu förbereder sig också landskapen på att tidtabelle­n kraschar igen.

Inte heller Sipilä uttalar sig med säkerhet.

– Vilken dag det sedan blir som lagen godkänns, så är det enligt det som valdatumet definieras. Men nu ligger andra bekymmer överst, i den mån de längre finns, säger Sipilä och hänvisar till att behandling­en är ”helt i riksdagens händer”.

 ?? LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
FOTO: ?? Social- och hälsovårds­utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP), vice ordförande Hannakaisa Heikkinen (C) sekä nämndens medlem Sari Sarkomaa (Saml). Enligt riksdagsle­damoterna är vårdpakete­t klart för utskottets del.
LEHTIKUVA/VESA MOILANEN FOTO: Social- och hälsovårds­utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP), vice ordförande Hannakaisa Heikkinen (C) sekä nämndens medlem Sari Sarkomaa (Saml). Enligt riksdagsle­damoterna är vårdpakete­t klart för utskottets del.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland