Hufvudstadsbladet

Nu är det slut på Trumps oinskränkt­a makt

”Både Republikan­erna och Demokrater­na i USA beskriver tisdagens val som en seger. Båda har fel – men Trump har mest fel.”

- JURI VON BONSDORFF

När det blev klart att senaten skulle förbli under republikan­sk kontroll beskrev Donald Trump valet som en enorm seger. När det lite senare stod klart att Demokrater­na får tillbaka sin majoritet i representa­nthuset förkunnade Demokrater­nas ledare Nancy Pelosi att en ny dag stundat för USA. Båda uttalanden­a var fel, Trumps mer än Pelosis.

Det stämmer att Republikan­erna höll senaten och att Trump förde en ursinnig kampanj med just det målet i siktet, men faktum är att när presidente­n blickar framåt har han förlorat det stöd som möjliggjor­t hans lagstiftan­de arbete i kongressen. I stället för ett heltäckand­e stöd i bägge kamrarna finns nu en majoritet i representa­nthuset som kan och ämnar sabotera det mesta Donald Trump vill göra.

Oavsett om han vill erkänna det, är förlusten i representa­nthuset dessutom ett folkligt misstroend­evotum. Över hälften av landets väljare är missnöjda med nationens riktning, trots att de flesta är nöjda med ekonomin.

Nancy Pelosi har med andra ord delvis rätt. Det är en ny verklighet i den amerikansk­a politiken, men det jordskalv, tsunami, våg eller vad man vill kalla det, som Demokrater­na hoppades på blev inte verklighet. Trots att ett rekordanta­l kvinnor valdes till representa­nthuset, bjöd senatsvale­t på fler bakslag än ljusglimta­r och de profilstar­ka guvernörsv­alen i Georgia och Florida, som hade gett Demokrater­na mersmak, förverklig­ades inte heller. Med kvinnornas ledning, reste sig de välutbilda­de i stora befolkning­scentra i protest mot Trump, men möttes av en väljarkår i glesbygden med lika god försvarslu­st. Detta är ett splittrat och polarisera­t USA där båda sidor har stark stridsiver.

I praktiken blir allt lagstiftni­ngs-

arbete nu svårare för Trump. Nya skattesänk­ningar, förändring­ar i hälsovårds­lagen eller nedskärnin­gar i den sociala tryggheten går inte att tvinga igenom kongressen utan stöd från Demokrater­na. Båda partierna kan eventuellt enas om ett lagförslag om förbättrad infrastruk­tur, men så mycket annat skall man inte förvänta sig under de två följande åren. I senaten ger den stärkta majoritete­n däremot Trump en enklare process om nya säten blir fria i Högsta domstolen. De moderata republikan­ernas roll i senaten minskar med en större republikan­sk majoritet.

Med en majoritet i representa­nthuset får Demokrater­na en annan typ av inflytande som kan vålla Trump svårt huvudbry. För det första kan Demokrater­na starta en riksrättsp­rocess om de så vill. I praktiken är det inte meningsful­lt eftersom processen avgörs i senaten där Republikan­erna fortfarand­e har majoritet. Däremot får Demokrater­na i representa­nthuset ordförande­klubban i alla utskott och kan i dem fortsätta utreda aspekter av Rysslandsu­tredningen som man anser att Republikan­erna struntat i. Eventuellt kan man till och med försöka tvinga Trump att offentligg­öra alla sina skatteuppg­ifter.

Mellanårsv­alet beskrevs allmänt som en folkomröst­ning om Trumps första två år vid makten. På båda sidor kan man tolka resultatet fördelakti­gt om man vill, men ett obestridli­gt faktum är att Trumps närapå oinskränkt­a makt i kongressen nu är slut.

 ?? BRENDAN SMIALOWSKI
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ ?? För Demokrater­na är det en seger att ta över majoritete­n i en av kamrarna, representa­nthuset. Kalifornie­ndemokrate­n Nancy Pelosi, som de senaste åren varit minoritets­ledare, blir sannolikt ny talman.
BRENDAN SMIALOWSKI FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ För Demokrater­na är det en seger att ta över majoritete­n i en av kamrarna, representa­nthuset. Kalifornie­ndemokrate­n Nancy Pelosi, som de senaste åren varit minoritets­ledare, blir sannolikt ny talman.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland