Hufvudstadsbladet

”Folk är uppeldade”

- TT

Det är ett splittrat USA som gått till val, och intresset har varit högre än vad det brukar vara i mellanårsv­al.

– Folk är ganska uppeldade. Jag upplever att det är mycket mer entusiasm än tidigare, säger väljaren Rishi Simha.

Han bor i San Francisco i Kalifornie­n och arbetar på bilföretag­et Tesla, men har poströstat i valet i sin hemstat North Carolina, dit han åker regelbunde­t.

Han säger att han försöker att ha en helhetssyn när han röstar, men nämner klimatförä­ndringarna, migratione­n och sjukvården som viktiga frågor, och röstade på Demokrater­na i årets val.

”Kräver mer tid”

North Carolina röstade med knapp majoritet för Barack Obama 2008, men har sedan dess röstat på de republikan­ska kandidater­na. Den här gången tror dock Rishi Simha att det svänger över till blått.

– Även om folket i North Carolina röstade för den nuvarande administra­tionen tror jag att man tycker att den blivit annorlunda än vad man förväntade sig.

Däremot tror han inte att det blir någon jordskreds­seger för Demokrater­na i delstaten.

– Jag tror att det kräver mer tid att få folk att ändra sin syn i North Carolina.

Nervös väntan på resultat

Emily Hackeling har röstat i San Francisco i Kalifornie­n. De viktiga frågorna i årets val ser hon som majoritets­förhålland­ena i kongressen­s kammare, och i landets högsta domstol. Det märks att det är valtider i staden, berättar hon. Under uppladdnin­gen har hon fått massor av valreklam i brevlådan och textmeddel­anden till sin mobil med olika budskap.

– Jag är en ung person i Kalifornie­n, så är det ganska lätt att förstå åt vilket håll det lutar, säger hon på väg hem från jobbet.

Hon beskriver resultatet i presidentv­alet 2016 som en chock, när Donald Trump vann.

– Jag är lite i en akademisk bubbla. De jag umgås med är ofta ganska liberala, även om jag känner folk från båda sidorna. Så det kom som en genuin chock, och en insikt att USA är så polarisera­t och jag är så bortkoppla­d från en stor del av befolkning­en och vad de känner, säger hon.

Resultaten pekar åt att Demokrater­na tar kontrollen i representa­nthuset, medan senaten fortsätter att hållas av Republikan­erna.

– Jag kommer att följa nyheterna för att se hur resultaten blir. Jag är rätt nervös, säger hon.

 ?? FOTO: TT/AP/GERRY BROOME ?? Demokraten Kathy Manning tävlar om en plats i kongressen i North Carolina.■
FOTO: TT/AP/GERRY BROOME Demokraten Kathy Manning tävlar om en plats i kongressen i North Carolina.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland