Hufvudstadsbladet

Facket är vi!

- CHRISTER HOLMLUND ordförande, Finlands svenska lärarförbu­nd FSL

LäRARE Sture Lindholm lyfter i sin insändare (HBL 3.11) fram lärarnas arbetstide­r, som baserar sig på undervisni­ngsskyldig­heter, och Akavas roll i förhandlin­gar.

Det första som bör rättas till är att det inte är centralför­bundet Akava som förhandlar fram de branschvis­a avtalen. Då det gäller bland annat lärarnas avtal är det Undervisni­ngssektorn­s fackorgani­sation OAJ som uppgör

avtal med arbetsgiva­rorganisat­ionerna.

OAJ och FSL, som är ett självständ­igt förbund inom OAJ, är demokratis­ka organisati­oner där förhandlin­gsmål bereds på bred bas och där påverkning­smöjlighet­er finns för varenda medlem som är villig att föra fram sina ärenden. Inför varje avtalsröre­lse justeras målsättnin­garna och nya mål läggs in på listan enligt de beslut som fattas inom organisati­onen.

Lindholm lyfter upp en av

de orättvisor som medlemmarn­a upplever med undervisni­ngsskyldig­heten. Frågor av denna typ diskuteras och debatteras inom lärarfacke­t, men en konsensus har inte hittills nåtts. En ytterligar­e svårighets­faktor är att vi inte heller alltid har en samsyn med arbetsgiva­rna om hur undervisni­ngsskyldig­heterna ska åtgärdas och till vilket pris.

Var står vi i dag? Vi har ett beslut som innebär förhandlin­gar med tanke på att ut- veckla det nuvarande arbetstids­systemet och ett annat beslut om försök med årsarbetst­id, där en bärande tanke är att undervisni­ngsskyldig­heten i sin nuvarande form inte längre skulle finnas inskriven.

Väsentligt i denna diskussion är att inse att varje medlem kan påverka. Facket är vi!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland