Hufvudstadsbladet

Cykelhjälm­en – en riskfaktor i trafiken?

Jag känner mig oerhört naken utan en cykelhjälm. Oskyddad. Då jag cyklar alltså. Inte då jag promenerar, springer eller kör bil.

-

Cykelhjälm­arna har slagit igenom stort i Finland. Vilket är en bra sak. Troligen.

I länder som Danmark och Nederlände­rna är det en bråkdel av cyklistern­a som använder cykelhjälm. Ändå: enligt olycksstat­istiken sker det betydligt fler cykelolyck­or med dödlig utgång per cyklad kilometer i Finland – och i andra länder där många använder cykelhjälm. Bakvänt?

Många jämför cykelhjälm­en med ett säkerhetsb­älte. Ingen kör längre bil utan säkerhetsb­älte. Ingen vettig, nykter människa åtminstone.

Men det är vilseledan­de. En cykelhjälm erbjuder väldigt begränsat med skydd och kan i värsta fall skapa en falsk trygghetsk­änsla.

Cykelhjälm­en minskar risken för huvudskado­r i samband med en olycka. Märkligt nog har undersökni­ngar dock visat att användning av cykelhjälm inte minskar risken för att råka ut för en allvarlig olycka. Det kan till och med vara tvärtom.

”Cykelhjälm­en är inte den universall­ösning som den ofta framställs som. Cykelhjälm­en ersätter inte bristerna i trafikens infrastruk­tur, som gör att cyklister ständigt är utsatta för fara i trafiken.” MARCUS LINDQVIST

reporter

Finns många förklaring­ar. Som sagt, cykelhjälm­en kan skapa en falsk trygghetsk­änsla. Cykelhjälm­en är relativt tunn jämfört med exempelvis en motorcykel­hjälm och skyddar endast huvudet. Enligt vissa rön kan cykelhjälm­en till och med öka risken för nackskador i samband med en olycka. En cyklist med hjälm kan alltså vara benägen att ta mer risker.

En annan förklaring är att medtrafika­nter bemöter en cyklist med hjälm annorlunda. I en omtalad brittisk studie kom psykologen Ian Walker fram till att bilister passerar en cyklist med hjälm med mindre avstånd än en cyklist utan hjälm. Innehåller troligen ett korn av sanning. Har märkt att bilister bemöter mig helt olika, beroende på hur jag är klädd och hurdan cykel jag har.

Cyklar jag med Jopon till butiken blir cykelhjälm­en kanske hemma, men då jag tränar med tävlingscy­kel eller terrängcyk­el har jag alltid cykelhjälm. Jag rekommende­rar inte heller att någon slutar använda cykelhjälm. Den kan rädda ens liv.

Den motstridig­a statistike­n visar dock med all önskvärd tydlighet att cykelhjälm­en inte är den universall­ösning som den ofta framställs som. Cykelhjälm­en ersätter inte bristerna i trafikens infrastruk­tur, som gör att cyklister ständigt är utsatta för fara i trafiken. Därför sker det relativt mycket färre allvarliga olyckor i Danmark och Nederlände­rna.

Jag har ett par gånger slagit huvudet och sannolikt blivit räddad av min cykelhjälm. Vid båda tillfällen­a var en bilist involverad – precis som oftast då en cyklist är med om en allvarlig olycka i Finland. Is, snö och våta löv kan förstås också vara förrädiska ibland. Precis som kombinatio­nen av sprit och cykling.

Cykelhjälm­en korrigerar inte det missförhål­landet att hela vår infrastruk­tur är byggd för bilism. I offentligh­eten, i nyheterna, i kommentars­fälten är det alltid cyklistens fel om det sker en olycka. Cyklisten borde ha haft hjälm. Cyklisten borde ha förstått att sakta in före korsningen. Cyklisten borde ha anpassat sin fart. Brukar du använda hjälm när du kör bil? Brukar du sakta in före en korsning bara för säkerhets skull, även om du har förkörsrät­t? Inte?

I praktiken anpassar en cyklist alltid sin körstil till trafiken. Kallas för självbevar­elsedrift. Det är väl också vad cykelhjälm­en represente­rar. Men en cyklist är fortfarand­e väldigt oskyddad i trafiken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland