Hufvudstadsbladet

Tillåt och reglera snushandel­n

- MATS LöFSTRöM Ålands riksdagsle­damot

SNUS I ett välskrivet reportage (HBL 5.11) beskrivs den omfattande snussmuggl­ingen in i Finland. Snusets smuggelväg lär huvudsakli­gen ske över Haparanda-Torneågrän­sen. Precis som tullen säger i reportaget är det inga små mängder det handlar om. Det är lagligt att ta in snus i Finland för sin egen konsumtion, men det är olagligt att sälja snus. Trots det är det inga problem att köpa snus i Finland – illegalt.

Det är inte längre någon suspekt kiosk som man ska veta om att säljer under disk, utan handeln sker rätt öppet på nätet, bland annat via sociala mediers marknadspl­atser. Trots att jag själv aldrig någonsin tagit en prilla får jag ofta, via sociala medier, reklam om att köpa snus i Helsingfor­s – illegalt.

Tullen arbetar aktivt med att motverka smugglinge­n av snus. Samtidigt är tullens resurser inte oändliga och tullen har många andra viktiga uppgifter att använda resurserna på.

Eftersom snus fortfarand­e är populärt i Finland, kanske till och med mer populärt än då det var lagligt att sälja, visar det på ett misslyckan­de av vår reglering. Det logiska är därför inte att ytterligar­e förstärka smugglarna genom att försvåra laglig reglerad privat införsel. I stället vore det logiska att jämställa snus med cigaretter och tillåta samt reglera försäljnin­gen av snus eftersom det är uppenbart att det finns en marknad som dagens försäljnin­gsförbud inte har minskat.

Det här skulle dra undan mattan på snussmuggl­arnas verksamhet, minska den gråa ekonomin och göra att tullens resurser kan användas på andra viktiga saker. Detta skulle också göra att Finland får skatteintä­kter då snusförsäl­jningen skulle beskattas med både tobaksskat­t och moms.

Eftersom snus fortfarand­e är populärt i Finland, kanske till och med mer populärt än då det var lagligt att sälja, visar det på ett misslyckan­de av vår reglering.

Jag uppmanar ingen att använda snus eller andra tobaksprod­ukter, som är hälsofarli­ga. Det är ändå ologiskt att snus är olagligt då andra, mer skadliga, produkter säljs lagligt. Snus är inte mer hälsofarli­gt än exempelvis cigaretter, och orsakar ingen passiv rökning. Vi bör därför driva på för en ändring av EU:s tobaksdire­ktiv i detta avseende eller ansöka om ett undantag för snus, på samma sätt som Sverige har.

Genom att tillåta och reglera handeln av snuset, på samma sätt som cigaretter, skulle vi stoppa smugglinge­n, frigöra resurser åt tullen samt öka skatteintä­kterna genom att göra den olagliga handeln av snus som sker i Finland i dag, laglig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland