Hufvudstadsbladet

Skydda unga från ökad snusanvänd­ning

-

SNUS Snuspåsar på golv och trottoarer, runda slitmärken på fickorna på jeansen och snusburkar­s etiketter limmade på hörlurar; snuskultur­en är stark framför allt hos ungdomar. Användning­en av snus hos 14–18-åringar har ökat stadigt de senaste tio åren. Snusanvänd­ning är knappast en omgående trend. Då man går in på sociala medier kan man snabbt se hur snus syns i profilbild­er, videoklipp och på elektronis­ka loppmarkna­der.

Snus orsakar bland annat skador på tänder och slemhinnor samt kan bidra till ett möjligen livslångt nikotinber­oende. Det är viktigt att föräldrar och alla vuxna överlag skärper sig och tar fenomenet på allvar. Snus hämtas hem till Finland framför allt från Sverigeres­or. Oftast är det en vuxen som langar snus åt barn och unga. För att impor- tera snusburkar behövs det oftast en vuxen; någon köper burkarna utomlands, någon säljer dem vidare och någon finansiera­r det slutliga köpet.

Den växande snusanvänd­ningen är på vuxnas ansvar, precis som även ungas alkoholanv­ändning och tobaksrökn­ing är. När vi vuxna ser ungdomar med en snuspåse eller prilla under läppen kan vi alltid fråga oss själva vilken vuxen det var som bidrog till situatione­n? Snus är skadligt, därmed bör barn och unga skyddas från denna livsvana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland