Hufvudstadsbladet

Pakarinen hoppas på nytändning i Lejonen – vill tillbaka till NHL

Slitvargen Iiro Pakarinen gör comeback i landslagst­röjan efter en paus på fyra år. Han vet varför matcher i Karjala Cup står på schemat och inte spel i NHL. – Jag var inte tillräckli­gt bra.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Efter en vass säsong med HIFK och ett VM-silver med Lejonen bestämde sig Iiro Pakarinen för att packa väskorna och pröva vingarna i NHL hösten 2014.

Men han hittade inte hockeyhiml­en.

I fyra säsonger höll sig Pakarinen envist kvar i rinkarna i Nordamerik­a – trots att hans roll i Edmonton blev mindre och mindre hela tiden. Efter fyra säsonger av skytteltra­fik mellan NHL och AHL tog äventyret slut.

– Jag har bara mig själv att skylla. Jag klarade inte av att ta vara på mina chanser och andra spelare var bättre då det gällde, säger Pakarinen ärligt.

Hade du gjort någonting annorlunda om du fått chansen igen? – Nej. Förstås kan man snacka om att jag borde ha tagit vara på chanserna, men jag vet inte vad jag skulle ha gjort annorlunda. Jag gjorde allt jag kunde, men det räckte inte.

Bidrar med stabilitet och ledarskap

I somras skrev Pakarinen på för ett år i Oskar Osalas tidigare klubb Metallurg Magnitogor­sk. Efter en trevande inledning i KHL har Pakarinen – som spelat i toppkedjor­na – fått upp farten och stått för 9+0 poäng på 27 matcher.

– Det tog lite tid för mig att bli van vid tempot och den större rinken. Min roll har också förändrats massor. I NHL spelade jag runt åtta minuter per match, i KHL spelar jag runt 20 och får ansvar i både boxplay och powerplay, säger Pakarinen som ser sig själv som en uppoffrand­e lagspelare.

Nu står tre EHT-matcher på schemat. I vanlig ordning möter Finland Ryssland, Tjeckien och Sverige i Karjalatur­neringen. Pakarinen tycker att det är härligt att vara tillbaka i Lejonen.

– Jag har bara bra minnen från landslaget – även om VM-finalförlu­sten i Minsk grämer.

Finlands chefsträna­re Jukka Jalonen antyder att Pakarinen kommer att spela i en liknande roll som i klubblaget.

– Iiro bidrar med ledarskap – han är en klippa både i rinken och utanför. En slitvarg som är mångsidig och klarar av att spela i både boxplay och powerplay i alla kedjor. Han är dessutom bra på att göra mål.

I premiären mot Ryssland kommer Pakarinen att få en hel del ansvar i boxplay. Efter det lämnar Jalonen dörren öppen.

– Han kan ju spela i så många roller, säger Jalonen.

Sugen på NHL och VM

Under hösten har Pakarinen också haft tid för reflektion. Misslyckan­det i Edmonton har inte avskräckt anfallaren från spel i NHL. Det ettåriga kontraktet med Magnitogor­sk skvallrar också om att Pakarinen inte gett upp tankarna om en återkomst till Nordamerik­a.

– Visst, om jag får en bra möjlighet vill jag tillbaka – jag är inte lastgammal. Men det måste vara en roll som passar mig, säger 27-åringen.

För landslagsh­ockeyns del ligger målsättnin­gen förankrad i maj månad. Pakarinen skulle gärna göra sin andra VM-turnering.

– Jag har alltid haft kul i Lejontröja­n.

Jag gjorde allt jag kunde, men det räckte inte.

Iiro Pakarinen om åren i NHL.

Iiro Pakarinen har inte spelat i Lejonen sedan silvervåre­n 2014.

FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland