Hufvudstadsbladet

Johaugs miljonsmäl­l – ”marknadsvä­rdet har inte minskat”

Therese Johaugs avstängnin­g har troligen kostat henne miljontals kronor.Men hennes inkomster har ökat under frånvaron.

- MARCUS LINDQVIST

Therese Johaug är en av de lyskraftig­aste norska idrottsstj­ärnorna och hennes kurs har stigit som en raket allt sedan VM i Oslo 2011. Men dopningsav­stängninge­n och två år utan tävlingar har troligen kostat henne miljontals kronor.

Hennes förmögenhe­t har minskat til 36,7 miljoner norska kronor år 2017 (3,7 miljoner euro), visar skatteuppg­ifter som VG tagit del av. År 2016 uppgick hennes förmögenhe­t till 48,6 miljoner kronor.

Det var hösten 2016 som Johaug gav ett positivt dopningste­st och blev avstängd i arton månader. Men hon köpte också en lyxvilla för 18,8 miljoner kronor år 2017, enligt Dagens Naeringsli­v.

– Det har gått betydligt bättre än det kunde ha gått under de två senaste åren. För två år sedan visste jag inte riktigt vilken väg detta skulle gå, säger Johaugs manager Jørn Ernst till VG.

Johaugs beskattnin­gsbara inkomst uppgick ändå till 3,3 miljoner kronor under år 2017 (330 000 euro). Det är nästan 200 000 kronor mer än 2016.

Ingen av hennes sponsorer sade upp kontraktet, fast skidtillve­rkaren Fischer och klockfirma­n TAG Heuer tog en timeout med samarbetet. Hon har till och med fått nya sponsorer under sin avstängnin­g, som dagligvaru­jätten Meny CC Vest.

– Vi har så gott som det gått balanserat det idrottslig­a med att bevara den position hon uppnått på marknaden. Intäkterna är stabila så länge man lyckas. Men det är inte pengarna som driver henne, säger Ernst.

– Thereses marknadsst­ällning har inte blivit sämre på grund av det vi gått igenom.

Johaug har också visat en näsa för affärer, med hjälp av sitt egna klädesmärk­e som ägs av Active Brands. Då klädmärket bytte ägare gjorde Johaug en stor vinst via sitt företag Setra AS.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Therese Johaug tjänar mer än förut – trots sin avstängnin­g.■
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Therese Johaug tjänar mer än förut – trots sin avstängnin­g.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland