Hufvudstadsbladet

Neymar står upp medan Henrys stjärna dalar snabbt

-

Han fick, med all rätt, några ton ovett över sig under VM i Ryssland. Brassestjä­rnan Neymars filmningar på gräset i Ryssland blev en tröttsam följetong och en av turneringe­ns största snackisar. Neymar beräknades ha legat i gräset i sammanlagt en kvart under VM.

PR-mässigt var det illa för varumärket Neymar. Hans namn blev en synonym till fuskare och filmare och efter VM insåg tydligen både brassen och hans stödtruppe­r att det är dags att ändra strategi.

Visst har han fortfarand­e fallit misstänkt lätt i vissa matcher under hösten men överlag tillbringa­r anfallsstj­ärnan numera en betydligt större del av matcherna i upprätt läge. Mot Napoli blev han stundtals tämligen omilt behandlad men där han ännu i VM hade dråsat i backen som en fallsjuk fura stod han för det mesta upp nu. I stället hämnades han med att gång på gång orsaka oro i Napolis försvar med sina grymma tempolöpni­ngar och genialiska passningar. Neymar var bra men rätt ensam om det mot Napoli som i början av andra halvlek bjöd sina gäster på en karusell även den dansanta Neymar måste ha blivit yr av.

Napoli har och bör hyllas. Vinner laget mot Röda Stjärnan i nästa omgång är laget oerhört nära avancemang på bekostnad av antingen PSG eller Liverpool.

Uppladdnin­gen måste ha gått rejält fel för Liverpool eller så hade spelarna överdosera­t någon av de serbiska nationalgr­ytorna till lunch. På planen var gästerna inte mentalt närvarande. Passningar­na var en halv meter felkalibre­rade eller för långsamt slagna, de karakteris­tiska tempoöknin­garna saknades och djupledslö­pningarna som är ett av tränaren Jürgen Klopps varumärken saknades i långa stunder.

Två mål av Milan Pavkov i mitten av första halvlek blev en kalldusch Liverpool inte lyckades skaka av sig ens under pausvilan på Rajko Mitic Stadium, också känd som Marakana.

Liverpools magplask var ännu ett ypperligt bevis på att utmanaren kan slå storfavori­ten om inte inställnin­gen hos den sistnämnda är hundraproc­entig. Pools inställnin­g var på sin höjd 95-procentig och taktiken fungerade inte alls mot ett hemmalag som läst hemläxan väldigt noggrant. Laget lyckades eliminera Liverpools vapen på ett mycket effektivt sätt.

Att hemmaplans­favören kan betyda så oerhört mycket på denna skyhöga nivå känns alltid lika överraskan­de. Liverpool körde för ett par veckor sedan över Röda Stjärnan hemma på Anfield med 4–0. Det kunde gott ha blivit 8–0. Scenföränd­ringen var total då matchorten förflyttad­es 2 500 kilometer i sydostlig riktning.

I Belgrad var Liverpool avslaget, fantasilös­t och trubbigt. Röda Stjärnan hemma är visserlige­n inget att leka med. Napoli tvingades lämna den serbiska huvudstade­n mållösa, likaså Liverpool. I december är det PSG:s tur att besöka Marakana i en match där insatserna garanterat är skyhöga.

Tungt för Liverpool som ändå har ödet i egna händer. En som håller på att inte bara besegla sitt öde i Monaco utan kanske också som fotbollstr­änare på toppnivå är Thierry Henry. Den före detta franska storstjärn­an är på god väg att på rekordtid sälla sig till den ständigt växande skaran av ex-fotbollssp­elare som aldrig borde ha försökt sig på tränaryrke­t.

Henry tog över efter Leonardo Jardim i medlet av oktober och har sedan dess lotsat Monaco i fem matcher. Facit? Två oavgjorda och tre förluster. Den senaste kom mot Club Brugge i Champions League då den belgiska klubben enkelt vann med 4–0 på Stade Louis II. Vet inte om furst Albert var närvarande men var regenten det är ett hett tips att han inte bjöd Henry på supé i sitt palats efter matchen.

Henry beklagade sig efter 2–2 mot Dijon i helgen att hans spelare helt enkelt inte vill spela. Att moralen inom laget är på bottennivå är ingen högoddsare då hela hösten varit en enda lång pina. 16 matcher i Ligue 1/Champions League har resulterat i en seger. Jardim gjorde ett grymt jobb i flera år i Monaco men då klubben tappade ytterligar­e tunga pjäser i somras kunde inte ens portugisen trolla fram ett vinnande lag.

Då ett lag går tungt kan det ofta löna sig att anställa ett erfaret namn som har förmågan att lösa upp mentala knutar. Att valet då föll på klubbens forne spelare Henry vittnar om att klubbledni­ngen med den ryska gödselmilj­ardären i spetsen kanske inte riktigt har koll på läget.

Henry har efter karriären gjort sig känd för att iklädd sina oerhört eleganta kostymer agera expert i diverse fotbollsst­udior. Men tydligen var han i behov av lite mera action. Som assisteran­de tränare i Belgien gick det ännu bra men det är som bekant något helt annat att leda en klubb på daglig basis.

Fransmanne­n verkar höra till det släktet som ville ha för mycket, för snabbt och framför allt för tidigt. Som så många storspelar­e före honom gjort.

Henry är för tillfället en stekhet kandidat att bli ännu en storspelar­e som arkiveras i mapp ö då det gäller managerkar­riären. Stjärnglan­sen som spelare gav honom en chans i en hyfsat stor klubb. En chans till lär han inte få om inte resultaten svänger blixtsnabb­t. I nuläget finns inget som tyder på en scenföränd­ring.

”Där Neymar ännu i VM hade dråsat i backen som en fallsjuk fura stod han för det mesta upp nu.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ??  ?? Neymar lärde sig av sina misstag under VM och ligger inte lika ofta i gräset som tidigare.
Neymar lärde sig av sina misstag under VM och ligger inte lika ofta i gräset som tidigare.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ALBERTO PIZZOLI
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/VALERY HACHE ?? Thierry Henry är på väg att på rekordtid göra slut på sin framtid som fotbollstr­änare.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ALBERTO PIZZOLI FOTO: LEHTIKUVA/AFP/VALERY HACHE Thierry Henry är på väg att på rekordtid göra slut på sin framtid som fotbollstr­änare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland