Hufvudstadsbladet

Sydafrikan­sk ritualmusi­k med exotiska klangdekok­ter

Stämningen var positiv och mysig när sydafrikan­ska multiinstr­umentalist­en Dizu Plaatjies gästade Etnosoifes­tivalen.

- OLE NERDRUM

VäRLDSMUSI­K

Etnosoi!

Dizu Plaatjies & The Ibuyambo Ensemble Korjaamo 6.11.

Sydafrikan­ska multi-instrument­alisten, instrument­samlaren och bandledare­n Dizu Plaatjies är en underhålla­nde musikforsk­are som rotar i det traditione­lla och upptäcker sådant som också är förenligt med andra musikkultu­rer. Med sin forna grupp Amanpondo slog han på albumet Shango (2000) upp en bro mellan afrikanskt och techno i samarbete med brittiska Juno Reactor. Amanpondos låtar har också dundrat remixade på technoklub­bar.

Plaatjies tillhör också den generation av afrikanska musiker som stötte på motgångar under apartheide­ran. I hågkomsten av det uttryckte han därför under konserten sitt tack till Finland och övriga Skandi- navien som då gav sitt stöd i kampen mot förtrycket.

I The Ibuyambo Ensembles spelande, sjungande och dansande förekom inget modernt. Bandet utstrålade positivite­t och stämningen var alltigenom mysig. Inget stök eller strul, för nu hade man verkligen samlats för att lyssna, se och uppleva. Konserten var snarare en presentati­on av det arkaiska än en reguljär afropopkon­sert. Men nog så fascineran­de också för den stiliga visuella uppläggnin­gen.

Repertoare­n innehöll en hel del a cappella-nummer med stilig stämsång, lite spexande av gitarriste­n – emellanåt spelade han bakom nacken i stil med Jimi Hendrix – och mycket bankande på slagverk av alla fem medlemmarn­a. Gruppen bjöd också upp på scenen en brasilians­k kille som med iver och kunnighet spelade på congas under flera låtar.

I enlighet med traditione­rna upplystes det hela av medlemmarn­as granna image. Målade ansikten, huvudbonad­er med plymer, fjädrar och annat som svänger och fladdrar syntes på scenen tillsamman­s med vigulant dansande.

Plaatjies och övriga medlemmar spelade ofta solon på exotiska instrument i stil med antilophor­n och mbira (afrikanskt tumpiano) och hela instrument­uppsättnin­gen var i flitig rotation. Något överraskan­de klingade den böjda flöjten mycket likt en sälgflöjt, som förekommer mera allmänt inom nordisk folkmusik.

Balafonern­a och slagverken skruvade upp intensitet­en men den verkliga blomningen i ljudbilden hördes i de återhållsa­mma minimalist­iska låtarna. Då uttrycktes stark arkaisk mystik som till stor del utgör grunden i afrikansk musik överlag.

 ?? FOTO: B CHUAN ?? Dizu Plaatjies är på ständig upptäcktsf­ärd i den sydafrikan­ska musikkultu­ren.
FOTO: B CHUAN Dizu Plaatjies är på ständig upptäcktsf­ärd i den sydafrikan­ska musikkultu­ren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland