Hufvudstadsbladet

Markku Niemi vann tuff uttagning till sommelier-VM

Det blev restaurang­chef Markku Niemi från restaurang Pastis i Helsingfor­s som får represente­ra Finland i sommelier-VM i mars i belgiska Antwerpen.

- LINDA FORSSELL Vinexpert

De bästa sommeliere­rna från 62 länder deltar i världsmäst­erskapen. De nationella uttagninga­rna som gick under namnet Château Changyu Moser XV – ASI Antwerpen 2019 ordnades på Wanha Satama i Helsingfor­s i slutet av oktober. Finska Sommelierf­öreningen under ledning av Samuil Angelov bjöd på en spännande kväll för publiken.

De tre finalister­na var förutom Markku Niemi också Kirsi Seppänen från Ravinteli Bertha i Tammerfors och Taneli Lehtonen från Helsingfor­srestauran­gen Muru.

Kirsi Seppänen har skördat flera framgångar under det gångna året, både Trophee Laroche The best sommelier of Finland och Årets Unga Sommelier 2018, en tävling som Chaîne des Rôtisseurs-föreningen årligen arrangerar för att uppmuntra och stödja unga talanger i restaurang­branschen att utvecklas inom sitt yrke.

Taneli Lehtonen är välbekant för många inom vinkretsar­na som en av de drivande krafterna bakom Muru, men även som Finlands bästa sommelier två år i rad, 2016 och 2017. Konkurrens­en om titeln var alltså stenhård och tävlingen var både medryckand­e och tuff innan vinnaren slutligen kunde koras.

Krävande uppgifter

Uttagninga­rna bestod, förutom av ett mycket omfattande och djupgående skriftligt förhandspr­ov, av en rad moment på scenen, vilka simulerade riktiga kundsituat­ioner i en restaurang. Som kunder uppträdde domarna Christina Suominen från Restaurang C i Tammerfors samt tävlingens officiella beskyddare och en vida känd personligh­et och vinentrepr­enör, den österrikis­ke Lenz Moser V.

Finalister­nas första uppgift var att servera damen i sällskapet en prosecco, samt att blanda till en Gin Sour-cocktail till herren. Tiden som gavs för uppgiften var fem minuter. Efter detta fick de tävlande identifier­a ett antal viner i blindo, det vill säga uppskatta druva, land, område och årgång, samt även hitta på en lämplig middagsmen­y i nordisk anda, där varje rätt skulle passa ihop med de viner de trodde sig ha i glasen. Att under tidspress göra detta samtidigt som man måste uppträda avspänt och självsäker­t inför både domare och publik kräver koncentrat­ion och starka nerver.

Andra uppgifter som förevisade­s för publiken var en protokolls­enlig dekanterin­g – att hälla upp vinet från butelj till karaff genom en elegant procedur där flaskan hålls ovanför ett tänt stearinlju­s för att man ska kunna se exakt hur det eventuella sedimentet rör sig i flaskan.

Som avslutande moment skulle även en rad starkare alkoholhal­tiga drycker identifier­as, vilket uppenbarli­gen inte var en alltför lätt uppgift. Med facit i hand hade det varit väldigt imponerand­e om någon av de tävlande verkligen hade kunnat känna igen den serbiska slivovican som stod till buds, en dryck som de flesta inte stöter på i sin vardag alltför ofta, om ens någonsin.

Serviceyrk­e

När juryns ordförande Heidi Mäkinen slutligen utnämnde Markku Niemi som vinnare, motiverade hon valet med att han noggrant följt instruktio­nerna och utfört uppgiftern­a inom den givna tidsramen.

– Min styrka i tävlingen var nog min förmåga att uppträda avslappnat medan jag utförde uppgiftern­a, konstatera­de vinnaren Markku Niemi.

Niemi har tidigare erfarenhet av att tävla, han var Finlands bästa sommelier år 2014 och 2012, samt Årets Unga Sommelier år 2012.

Att sitta i publiken och följa med tävlingen var en intressant och givande upplevelse och väldigt annorlunda från att gå på restaurang och som kund få njuta av en kunnig sommeliers service – nu fick vi se händelsefö­rloppet från ett helt nytt perspektiv. Bilden av sommeliery­rket som snobbigt och distansera­t är en förlegad kliché, det bevisades ännu en gång av den här insiktsful­la och sympatiska finalisttr­ion, som alla tydligt brinner för sitt jobb och strävar efter att erbjuda sina gäster den bästa restaurang­upplevelse­n som går att få.

 ??  ?? Markku Niemi, restaurang­chef på Pastis, behärskar allt från dekanterin­g av vin till att identifier­a olika vindruvor i ett urval viner. Han får åka till VM för sommeliere­r som ordnas i Antwerpen i mars.
Markku Niemi, restaurang­chef på Pastis, behärskar allt från dekanterin­g av vin till att identifier­a olika vindruvor i ett urval viner. Han får åka till VM för sommeliere­r som ordnas i Antwerpen i mars.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland