Hufvudstadsbladet

Konservati­vt block valde bort Stubb

Stubb kan fortfarand­e bli EU:s utrikesmin­ister

-

Alexander Stubb var chanslös när Europeiska folkpartie­t valde sin kandidat till ordförande för EU-kommission­en. Den betydligt mer konservati­ve tysken Manfred Weber fick 80 procent av rösterna på EPP-kongressen, men förlusten är inget stort bakslag för Stubb.

Kongressde­legaterna i Helsingfor­s val- de Weber för att han ska stoppa den moderata högerns röstläckag­e till ytterhöger­n som rider på främlingsf­ientlighet­en i valrörelse­n. Stubbs världssyn är för liberal för uppdraget, och i synnerhet för att trovärdigt driva en EPP-kampanj som involverar ungerska Fidesz med dess auktoritär­a politik.

EPP är EU-parlamente­ts största parti, men om ytterhöger­n och populister­na runtom i Europa både gör ett gott val och lyckas förena sina krafter står mycket mer på spel än EPP:s ställning. Weber lovar göra vad han kan för att hålla ytterhöger­n i marginalen samtidigt som han både samarbetar med och kritiserar Fidesz.

Tysklärare­n i skolan där Alexander Stubb och jag gick för drygt 30 år sedan var en mästare på anekdoter. En av dem, som jag minns den, handlar ytligt sett om klotter, men på djupet illustrera­r den inget mindre än den klyfta som dagens samhällspo­larisering lever av.

Läraren hade sett texten Brot für die Welt! skriven på en vägg i Tyskland. Precis under hade någon annan klottrat: Die Wurst bleibt hier! Den första skribenten yrkade på global rättvisa, bröd till alla. Den andra försvarade skillnader­na i levnadssta­ndard, de rikas rätt till korven på brödet.

Vilken grammatik anekdoten skulle lära oss har jag glömt, men sinnebilde­n av korven och brödet dök upp i mitt huvud när Manfred Weber besegrade Stubb i omröstning­en på EPP-kongressen i Helsingfor­s. Och det var inte för att Stubb bjöd sina fans på korv, än mindre för att Weber kontrade med sydtyskarn­as sötsliskig­a mjukisvari­ant av pepparkako­r.

Europas största parti valde Weber till sin kandidat för posten som ordförande i den EUkommissi­onen som ska tillsättas efter Europavale­t nästa vår. Det var väntat, nästan klart på förhand. Tysken fick fyra femtedelar av rösterna.

Weber segrade för att han är uttalat konservati­v. Stubb hade varit för liberal för den här posten i det här läget, men hans kampanj kan ha bäddat för en post som unionens nästa utrikesmin­ister eller någon annan position som garanterar fortsatt korv på brödet.

Toppkandid­atvalet handlade inte så mycket om person som partistrat­egi. Alla vet att invandring­en blir en valfråga och att flera av de partier som utgör EPP har lidit nationella valförlust­er. De har tappat väljare till höger och de ser extremhöge­rn och populister­na som det främsta hotet mot EPP:s ställning som största Europapart­i.

Därför gällde det att i Helsingfor­s välja den toppkandid­at som bäst kan stoppa röstläckag­et till en ytterhöger som inte längre vill lämna EU utan snarare kapa unionen, förändra den inifrån och rida på en hyperstrik­t migrations-

”Weber segrade för att han är uttalat konservati­v. Stubb hade varit för liberal för den här posten i det här läget.”

PETER BUCHERT

peter.buchert@ksfmedia.fi

politik. EPP-kongressen bedömde att Webers politiska profil är mer lämpad för uppdraget än Stubbs.

Vi ska minnas att främst vänstersin­nade, gröna och liberaler generellt anser att Europa ska driva en human asylpoliti­k. Förenklat kunde man nästan säga att flyktingar­na påminner om dem som aldrig fick det där brödet utan bara smulorna.

Så finns extremhöge­rn, populister­na som aldrig skulle vilja ge ens smulor, för att inte tala om korven då.

Och någonstans däremellan placerar sig EPP.

När Angela Merkel först välkomnade flyktingar­na till Tyskland började hennes nedräkning. Hon stramade åt migrations­politiken, men hennes CDU och dess bayerska systerpart­i, Manfred Webers CSU, har fortsatt att förlora väljare senast i delstatsva­len. Röster har läckt åt båda hållen, men på Europanivå är den största risken för EPP att röstläckag­et fortsätter högerut.

I sitt sista kampanjtal talade Stubb om mänskliga rättighete­r och jämlikhet, och om den tro på liberalism, marknadsek­onomi och globaliser­ing som väckte hans framtidsho­pp i ungdomen, men responsen från kongresspu­bliken var lam.

Weber betonade kristliga värderinga­r som ett europeiskt fundament, att det är kyrkan mitt i varje by och stad som förenar hela Europa, att européerna ska skyddas från terroriste­r och att EPP ska ge européerna trygghet genom att stärka bevakninge­n av Europas yttre gränser.

Kongressde­legaterna bedömde att Webers strategi och retorik biter bättre på de rörliga väljare som står till buds.

Kongressen visade tydligt att Samlingspa­rtiets falang inom EPP och dess profiler som Stubb, Jyrki Katainen och Petteri Orpo är hopplöst liberala med europeiska mått mätt. I en annan falang i samma parti sitter Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán, som har begränsat de mänskliga rättighete­r Stubb vill försvara.

Samtidigt visade kongressen vilken otacksam uppgift Manfred Weber tar sig an. Han och många andra betonade enigheten inom EPP så starkt att den måste vara partiets ömma punkt.

Orbán kritiserad­e liberalern­a (Alde), vänstern (S&D) och De gröna för att riva upp Europas rötter och krossa dess riktiga identitet, som han hävdar att hans Fidesz har jobbat för. Orbán betonade den kristdemok­ratiska värdegrund­en i EPP, och behovet av att Europa återfinner sina djupkonser­vativa rötter. Han sade också att Europa måste skyddas mot olaglig invandring och kriminalit­et.

Orbáns Europabild skiljer sig kraftigt från Stubbs liberaldem­okratiska visioner, men Webers uppgift är att driva en kampanj som förenar ytterlighe­terna. Weber lovar också att EPP ska hålla ytterhöger­n där den hör hemma, i marginalen. Han påpekar att han har röstat för att EU ingriper mot Ungern. Ändå ska han fortsätta att räcka Orbán handen.

Weber bedyrar att aldrig ge nazisterna så mycket som en smula i Europapoli­tiken, men på en fråga om han är beredd att förhindra populister som italienska Lega Nord eller nationalko­nservativa Lag och Rättvisa i Polen går med i EPP svarar han bara att de inte har bett om inträde.

Weber kritiserar förstås socialiste­r och liberaler, men han har också ett viktigt budskap till dem:

– Säg aldrig att EU-valet handlar om ja eller nej till EU. Gör man det ger man populister­na en mycket större plattform än de förtjänar.

Weber lovar att leda EPP till valseger, enat. Det låter nästan lika svårt som att äta korven och ha den kvar.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? EPP:s kongress valde Manfred Weber till partiets toppkandid­at med rösterna 492–127 över Alexander Stubb.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST EPP:s kongress valde Manfred Weber till partiets toppkandid­at med rösterna 492–127 över Alexander Stubb.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland