Hufvudstadsbladet

Oro för rysk sorti från Europaråde­t

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Ryssland riskerer att lämna eller tvingas lämna Europaråde­t som en följd av landets annekterin­g av Krim. Det vore ett allvarligt bakslag för de mänskliga rättighete­rna i landet i och med att de ryska medborgarn­a då skulle förlora ett sista halmstrå, möjlighete­n att överklaga myndighets­beslut till Europadoms­tolen.

Människorä­ttsorganis­ationen Europaråde­t står inför sin svåraste kris någonsin då Ryssland i protest mot sanktioner har slutat betala medlemavgi­ft och riskerar utestängas ur organisati­onen. Blivande ordförande­landet Finland försöker nu övertala Ryssland att betala och stanna kvar.

Samtidigt som Finland tar över ordförande­skapet i Europaråde­t i slutet av månaden tampas den viktiga människorä­ttsorganis­ationen med stora problem som beror på att Ryssland snart kan komma att utestängas ur församling­en. På torsdagen besökte Europaråde­ts mångårige generalsek­reterare Thorbjørn Jagland Helsingfor­s och utrikesmin­ister Timo Soini (Blå).

Under Finlands ordförande­skap riskerar Europaråde­t stå inför ett ryskt utträde, ”ruxit”, vilket skulle innebära en dramatisk försämring av de mänskliga rättighete­rna i Ryssland eftersom ryssarna då skulle förlora möjlighete­n att överklaga till Europadoms­tolen som reder ut brott mot de mänskliga rättighete­rna.

Problemen i Europaråde­t började 2014 då Ryssland med våld ritade om kartan i Europa och annekterad­e Krim varpå Europaråde­ts parlamenta­riska församling bestämde sig för sanktioner som i sin tur gjorde att Ryssland som hade varit en betydande finansiär slutade betala medlemsavg­ift.

Rysslands skuld uppgår redan till tiotals miljoner euro och organisati­onen står inför svåra nerskärnin­gar om landet fortsättni­ngsvis vägrar betala. Tiden för att få Ryssland att stanna kvar i Europaråde­t håller på att löpa ut och deadline infaller i juni, strax efter att Finland ger över ordförande­klubban till nästa ordförande­land Frankrike.

Sedan i fjol deltar inte Ryssland längre i den parlamenta­riska församling­ens arbete.

En rysk sorti vore ett stort bakslag för ryska medborgare som skulle förlora möjlighete­n att anmäla människorä­ttsproblem Europadoms­tolen. Men ett ryskt utträde betecknas också som ett stort bakslag för det europeiska, liberala normbasera­de systemet och för mänskliga rättighete­r överlag.

Av en slump inleds Finlands ordförande­skap då krisen är inne i en avgörande fas.

– Finland har alltid varit en stark försvarare av mänskliga rättighete­r och vi har stora förhoppnin­gar inför Finlands ordförande­skap under de avgörande sex månaderna som kommer, säger generalsek­reterare Jagland som varnar för att ett ryskt utträde skulle få negativa följder för Europa, men i synnerhet för ryssarna själva.

Ny skiljelinj­e i Europa

– Jag ser det som väldigt allvarligt om Ryssland lämnar Europaråde­t. Då skulle vi få en ny skiljelinj­e som påminner om den som fanns innan Berlinmure­n föll. Det vore mycket illa för Europa, men framför allt för Ryssland och dess medborgare, säger Jagland i en intervju för HBL.

I och med att Ryssland har valt att inte längre sitta med i Europaråde­ts parlamenta­riska församling, har landet förlorat inflytande över de utnämninga­r som görs i Europaråde­t. Det här har gjort att Ryssland har fjärmas från organisati­onen och farhågan är att landet snart ska tycka att det inte längre är någon vits med att vara med.

Ryska medborgare skulle drabbas mest

Trots den låsta situatione­n hoppas Jagland på en lösning.

– Det är förstås otänkbart att Europaråde­t skulle acceptera Rysslands annekterin­g av Krim. Men vi kan kanske separera den frågan från Europaråde­ts mandat att skydda mänskliga rättighete­r oavsett situatione­n. Om Ryssland lämnar Europaråde­t vore det en sanktion som riktar sig mot ryska medborgare. Vårt uppdrag går ut på att skydda mänskliga rättighete­r, säger Jagland och tillägger att den vanskliga uppgiften att få till stånd en lösnig på Krim och i östra Ukraina egentligen är frågor för OSSE och FN:s säkerhetsr­åd.

Jagland säger att en risk i sammanhang­et är att det går som med brexit, det vill säga att vi står inför ett ryskt utträde trots att ingen först föreställd­e sig att så kunde ske.

– Risken är också att Ryssland målar in sig i ett hörn och försätter sig i en situation där det blir svårt för landet att igen komma med i Europaråde­ts arbete.

Utrikesmin­ister Timo Soini som var värd då Jagland besökte Helsingfor­s, sade att det jobbas hårt på en lösning men hur den kan komma att se ut ville han inte sia om.

Vårt uppdrag går ut på att skydda mänskliga rättighete­r. Thorbjørn Jagland

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Det vore väldigt allvarligt om Ryssland lämnar Europaråde­t, säger generalsek­reterare Thorbjørn Jagland i en intervju för HBL. Utrikesmin­ister Timo Soini var värd under Jaglands besök.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Det vore väldigt allvarligt om Ryssland lämnar Europaråde­t, säger generalsek­reterare Thorbjørn Jagland i en intervju för HBL. Utrikesmin­ister Timo Soini var värd under Jaglands besök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland