Hufvudstadsbladet

Lars Kepler siktar på Hollywood

De våldsamma morden i Lars Keplers romaner sätter sina spår hos upphovsmak­arna. – Vi drömmer ofta mardrömmar om det vi skriver om, erkänner paret bakom pseudonyme­n Lars Kepler – Alexandra och Alexander Ahndoril.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

När författarp­aret Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril utkom med Hypnotisör­en, under namnet Lars Kepler, blev det starten på en framgångsh­istoria. I dag har de sålt drygt åtta miljoner böcker och översatts till 40 språk. Nu siktar paret på Hollywood – både långfilm och tv-serie om Joona Linna är under arbete.

Morden är brutala i de kriminalro­maner Alexandra och Alexander Ahndoril skriver. Det är meningen.

– Våld får aldrig förskönas eller framställa­s som romantiskt och glamoröst, säger Alexandra Coelho Ahndoril.

– Våld ska vara hemskt också i fiktionen. Vi vill visa hur en brottsplat­s ser ut och vi har gjort mycket research med offer och anhöriga, tilllägger Alexander Ahndoril.

Både Alexandra och Alexander Ahndoril erkänner att de själva skräms av våldet i verklighet­en.

– Bristen på nåd är så uppenbar. Människor är kapabla till hemska saker, men också till fantastisk­a gärningar. Och våra hjärnor älskar att ställas inför gåtor.

Under pseudonyme­n Lars Kepler debuterade paret Ahndoril med romanen Hypnotisör­en 2009. I samma roman presentera­de de sitt radarpar, den finländske kommissari­en Joona Linna och hans parhäst, den rasande skickliga polisen Saga Bauer.

Saga Bauer har fått sitt förnamn av paret Ahndorils äldsta dotter. Joona Linnas efternamn är en hommage till Väinö Linna medan förnamnet kommer från profeten Jona i Gamla Testamente­t.

– Varje gång Joona Linna tar sig an ett nytt namn hamnar han i valfiskens buk, förklarar Alex-

andra Coelho Ahndoril.

Hypnotisör­en blev en jättesuccé och framgångar­na fortsatte för pa-

ret. Romanerna om Joona Linna har sålts i dryga åtta miljoner exemplar och översatts till 40 språk. Tidning- en Expressen rapportera­de för ett år sedan att paret Ahndoril dragit in dryga åtta miljoner euro till sitt företag.

Hur mycket avundsjuka har ni utsatts för? – Ingen säger något åt oss. Men jag brukar tänka som så att om folk läser böcker är det bra för alla, säger Alexandra Coelho Ahndoril.

Mot Hollywood

Hypnotisör­en blev film i regi av Lasse Hallström och med Tobias Zilliacus i rollen som Joona Linna år 2012. Efter det var det tänkt att romanen Paganiniko­ntraktet också skulle filmatiser­as men projektet stoppades strax före inspelning­sstarten.

– Vi var utestängda från filmarbete­t, säger Alexandra Coelho Ahndoril.

Nu när paret Ahndoril nya drömmar om både långfilm och tv-serie. Parets bolag har återtagit filmrättig­heterna och förhandlar nu med Paramount Pictures i Hollywood.

– Vår amerikansk­a agent försäkrar oss att arbetet framskride­r. Hypnotisör­en blir långfilm och tv-serien startar med Sandmannen.

Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril har varit gifta sedan mer än tjugo år. När de skriver jobbar de tillsamman­s, sida vid sida men med varsin dator.

– Vi är oense ibland men för varje bok blir processen renare. Numera upptäcker vi tidigt när vi blir för spretiga och vi pratar mycket med varandra.

Den sjunde boken om Joona Linna, Lazarus, utkom för bara några veckor sedan på både svenska och finska. Än har paret Ahndoril ingen aning om hur många böcker om Joona det blir.

– Vi är själva nyfikna på hur livet artar sig för Joona och Saga. Vi vet ingenting annat än att allt det som sker i berättelse­rna påverkar dem.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Mot Hollywood – Alexandra och Alexander Ahndoril har återtagit filmrättig­heterna och förhandlar nu om en långfilm och en tv-serie om Joona Linna.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Mot Hollywood – Alexandra och Alexander Ahndoril har återtagit filmrättig­heterna och förhandlar nu om en långfilm och en tv-serie om Joona Linna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland