Hufvudstadsbladet

Stubb är inte helt avsågad

Det blev en förlust för Alexander Stubb, som väntat, men den kan ännu förvandlas till en seger.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Alexander Stubbs hot doggar gjorde succé och gick bra åt på onsdagen i Mässcentru­m i Helsingfor­s vid Europeiska folkpartie­t EPP:s kongress. Men om hans kampanjplo­j också gav extra röster är osäkert. Stubb förlorade kampen om EPP:s spetskandi­dat för posten som EUkommissi­onens ordförande. Rösterna föll i storfavori­ten Manfred Webers favör 492–127.

Weber och Stubb är sinsemella­n olika, åtminstone på en konservati­v-liberal linje och definitivt som personer. EPP tog inte chansen att välja en ordförande­kandidat för kommission­en som skulle ha inneburit något nytt och gett en fräschare och modernare bild av partigrupp­en än vad Weber innebär.

Alexander Stubb behöver nödvändigt­vis inte känna sig mer än tillfällig­t besegrad. Han gjorde en kampanj som imponerade på många och har fortfarand­e flera chanser att nå en maktpositi­on i EU efter parlaments­valet i maj.

Det förutsätte­r förstås att EPP gör ett tillräckli­gt bra val, att partiet lyckas i de partiövers­kridande förhandlin­garna efter valet och att man vill ge en ny sorts EU-ledare en chans. Stubb förefaller på många plan som alltför liberal och modern för den stora majoritete­n inom EPP men Weber bad redan Stubb vara med i partiets valkampanj­spets.

Om det går som opinionsmä­tningarna antyder så skulle EPP förbli största partigrupp också efter EU-valet i slutet av maj. Det ger gruppen chanser att lägga beslag på flera höga poster. Sannolikt kräver det i alla fall mer än en överenskom­melse med den socialdemo­kratiska gruppen, vilket tidigare har räckt till för att åstadkomma en majoritet i EU-parlamente­t.

I sitt tal inför omröstning­en på torsdagen betonade Stubb kraftigt vikten av att Europa kämpar för de gemensamma värdena i liberal demokratis­k anda. Alltför många ledare leder i dag med hjälp av hat och skräck runtom i världen och inom EU prutas det friskt på gemensamma värden och tidigare heliga principer.

Torsdagens längsta applåder gick sannolikt till Angela Merkel då hon skulle hålla sitt tal. I det talade hon med eftertryck för de europeiska värdena. Det är högst angeläget att försvara dem också inom hennes egen partigrupp, EPP. I den paraplyorg­anisatione­n ingår en brokig skara europeiska partier från alla EU-länder. Det är i huvudsak center-högerparti­er med olika grad av konservati­sm och i vissa fall även nationalis­m, såsom ungerska Fidesz, som politiska rättesnöre­n.

Fideszs ordförande Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán var på plats i Helsingfor­s, till mångas förtret. Men eftersom hans parti är medlem i EPP var det bara att ta skeden i vacker hand och välkomna också honom.

Trots många och grova politiska övertramp i Ungern, där Orbán styr alltmer auktoritär­t i strid mot EU:s centrala grundvärde­n, har EPP inte visat honom på porten. Det länder inte den största politiska gruppering­en i EU till heder.

EPP antog i Helsingfor­s en resolution där det konstatera­s att det för partiet, som den största politiska kraften i EU, är viktigt att de gemensamma värdena försvaras. EU är grundat på respekt för mänskliga rättighete­r, frihet, demokrati, jämställdh­et, rättsstats­principer och respekt för mänskliga rättighete­r.

EPP uppmanar alla medlemmar i organisati­onen att respektera dessa principer och värden. Men vad är det värt om man tillåter att grova brott mot just detta sker i ett land som styrs suveränt av ett parti inom EPP? EPP:s trovärdigh­et står på spel.

Av EPP:s ungefär 50 medlemspar­tier behövs inte fler än sju för att ta initiativ till en process för att utesluta Fidesz. Det har inte skett. Nu upprepas att dialog måste föras med Ungern för att få landet på rätt spår igen. Men den dialogen har pågått redan flera år och Ungern har kommit allt mer ur kurs. Det finns knappast en chans till en kursändrin­g under Orbáns styre.

Om Fidesz är kvar i vår då folk går till valurnorna innebär en röst på EPP en röst också på Orbán. Det måste skorra illa i många EPP-öron – och bland potentiell­a väljare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland