Hufvudstadsbladet

Weber: Stubbs kampanj ett föredöme för oss

- SPT/ERIK SANDSTRöM

Nyvalde toppkandid­aten Manfred Weber berömmer rivalen Alexander Stubbs kampanj. – Vi måste ta med oss Stubbs sätt att göra politik också i vår valkampanj, säger Weber.

Europeiska folkpartie­t (EPP) valde Manfred Weber till sin toppkandid­at för att efterträda Jean-Claude Juncker som EU-kommission­ens ordförande. Weber vann omröstning­en med rösterna 492–127.

– Europa är otroligt rikt med mängder av språk, mat och kulturer. Men det finns en gemensam faktor för så gott som varje liten by i Europa – där finns en kyrka, säger Weber.

Weber betonade kristdemok­raternas arbete för att bygga upp EU och sade att han inte bryr sig mycket om socialiste­rnas och liberalern­as lösningar. Även om EPP blir det största partiet i EUvalet behöver Weber antagligen stöd av andra partier i parlamente­t för att bli vald. Samtidigt är det inte säkert att Europeiska rådet heller godkänner processen med toppkandid­at.

– Jag bryr mig inte. Det är upp till folket att avgöra om de stöder vårt program i EU-valet och rådet kan inte strunta i valresulta­tet.

Förhandsfa­voriten Weber hade stöd av alla EPP:s åtta statsöverh­uvud i EU, från Tysklands Angela Merkel till Ungerns Viktor Orbán. Weber presentera­de sig som en brobyggare som samtidigt betonar demokrati. Att ungerska Fidesz är medlem i hans politiska grupp ser han inte som ett problem.

– Det här är inte en partifråga utan en politisk fråga. Jag har varit väldigt tydlig med att EU:s regler måste respektera­s och jag röstade i parlamente­t för att starta en juridisk process mot Ungern.

Weber säger också att han som ordförande för kommission­en skulle ta initiativ till en ännu strängare mekanism som garanterar att medlemslän­der följer gemensamma regler. Om ett eventuellt samarbete med Alexander Stubb sade Weber att han vill ta med sig andan i Stubbs kampanj också till EU-valet på våren.

– På resultatet ser vi att Stubb också har ett brett stöd inom partiet och det är därför vi måste ta med oss hans sätt att göra politik också i vår valkampanj. När det gäller eventuella uppdrag så kommer jag att tala med honom direkt, säger Weber.

Stubb: Alla planer öppna

Alexander Stubb var väldigt nöjd över att han hade lyckats göra sin kampanj i positiv anda och uttryckte sitt fulla stöd för Weber.

– Framför allt är jag glad över att jag kan ställa mig bakom vår kandidat till hundra procent. Han är en fantastisk kille, säger Stubb.

Efter det förra valet valdes EPP:s toppkandid­at Jean-Claude Juncker till kommission­sordförand­e.

Fransmanne­n Michel Barnier förlorade då knappt mot Juncker, men Barnier har i dag ett toppjobb som EU:s huvudförha­ndlare om brexit. Bland annat kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen har sagt att Stubb har goda chanser att få andra toppjobb i EU.

Stubb återgår nästa vecka till jobbet på Europeiska investerin­gsbanken. Han säger att han inte har några som helst planer för vad han ska göra efter att hans mandat på banken tar slut nästa år.

– Jag känner mig på sätt och vis lättad. Jag vet vilken ruljangs det skulle ha blivit om jag hade vunnit valet.

Stubb hoppas ändå att hans kampanj har bidragit med att lyfta fram värderinga­r och att såväl Samlingspa­rtiet, EPP, Finland och hela Europa har tjänat på kampanjen.

– Vi klarade av att visa att det går att göra kampanj med glädje och hopp och inte bara genom att sprida rädsla, säger Stubb.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah gratulerad­e Manfred Weber efter valet. KD stödde Weber och inte finländare­n Stubb i valet om toppkandid­at.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah gratulerad­e Manfred Weber efter valet. KD stödde Weber och inte finländare­n Stubb i valet om toppkandid­at.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland