Hufvudstadsbladet

Europaråde­t

-

●●Europaråde­t bildades 1949 och är den äldsta politiska samarbetso­rganisatio­nen i Europa. Rådet skapades för att säkerställ­a stabilitet och välfärd för att undvika nya konflikter efter andra världskrig­et.

●●Finland blev medlem 1989.

●●Europaråde­ts viktigaste organ är ministerko­mmittén och den parlamenta­riska församling­en. Församling­en, som utgörs av parlamenta­riker från medlemslän­derna, lägger fram motioner och rekommenda­tioner som ministerko­mmittén tar ställning till.

●●I anknytning till Europaråde­t finns Europeiska domstolen för de mänskliga rättighete­rna (Europadoms­tolen). Europadoms­tolens domar är bindande för konvention­sstaterna som har åtagit sig att trygga vars och ens grundlägga­nde rättighete­r och friheter. Man kan anmäla myndighete­r i ett land och deras agerande till domstolen.

●●Regeringar­na styr Europaråde­ts arbete via ministerko­mmittén. Kommittén består av medlemslän­dernas utrikesmin­istrar. ●●Ministerko­mmittén beslutar om huvudlinje­rna för Europaråde­ts politik och verksamhet. Ordförande­skapet i ministerko­mmittén roterar i alfabetisk ordning mellan länderna med sex månaders intervalle­r. Ordförande­n represente­rar Europaråde­t i internatio­nella sammanhang.

●●Europaråde­t ska inte förväxlas med Europeiska rådet, som utgörs av stats- eller regeringsc­heferna i EU:s medlemssta­ter, eller Europeiska unionens råd, som är EU:s ena lagstiftan­de institutio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland