Hufvudstadsbladet

HFD-nej kalldusch för Helsingfor­s

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n kritiserar omfattande delar av förslaget till ny generalpla­n i Helsingfor­s. Fyra av sju stadsboule­varder får nej och Centralpar­ken naggas i kanterna.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Årsboksbes­lut som Högsta förvaltnin­gsdomstole­n HFD fattar är starka linjedragn­ingar och enligt en färsk dom tvingas Helsingfor­s stad backa i stadsplane­ringen. För Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Risto Rautava är beslutet ”först en liten besvikelse” men sedan finns också nya öppningar.

– Framför allt ska detta sätta fart på bostadsbyg­gandet i Östersundo­m och på flygplatse­n i Malm, säger han.

För tio år sedan blev delar av Sibbo med tvång en del av Helsingfor­s som snabbt behövde bygga nya bostäder för tiotusenta­ls invånare. Men Östersundo­m är fortfarand­e på ritbordet. Området i Malm är också på ritbordet sedan länge. I HFD får det anrika flygplatso­mrådet inte stöd för att bevaras trots att den förberedan­de tjänsteman­nen och en domare tycker annorlunda om planeringe­n.

– För oss är domstolens beslut en besvikelse, säger Timo Hyvönen som är ordförande i föreningen Malms flygplats vänner.

Han påminner att situatione­n på flygplatse­n och ute i världen förändrats kraftigt sedan bostadspla­neringen började. Malm är en helikopter­bas för företag som arbetar ute i Finska viken medan exempelvis elflyg är en snabbt växande nisch ute i världen, något som beslutsfat­tarna i Helsingfor­s borde beakta, enligt Hyvönen.

– Kan vara att nästa steg för oss är att gå till EG-domstolen.

Boulevardp­laner fick nej

Björn Månsson, SFP:s gruppordfö­rande i stadsfullm­äktige, är glad för att Vårdö och dess natur kan bevaras även om domen betyder att planeringe­n av spårvägsfö­rbindelsen­s sista bit längs Kronbroarn­a, den tänkta förlängnin­gen från Degerö över

Vårdö till Nordsjö, nu behöver justeras. På Vårdö planerades bostäder för 7 000 invånare, vilket beaktades när nya spårvagnsl­injen slogs fast. Å andra sidan är beslutet om flygplatso­mrådet en besvikelse för Månsson.

– En bra sak är att Västerlede­n som Svenska folkpartie­t haft åsikter om fredas. På Drumsö hade det krävts massivt byggande på fyllnadsma­rk i havet, säger Björn Månsson.

Motortrafi­kleden som han talar om är en viktig infartsled i Helsingfor­s. Västerlede­n skulle delvis byggas om till en så kallad stadsboule­vard med mycket grönt och kollektivt­rafik i stället för personbila­r.

Sammanlagt, säger Helsingfor­s stad, betyder HFD:s beslut att man

inte kan bygga hem för 60000 till 80 000 människor. Många av dem var planerade längs med fyra stadsboule­varder. Bland annat får stadsboule­varden vid nuvarande Tavastehus­leden nej. Den hade naggat Centralpar­ken i kanterna.

I sitt beslut har domstolen beaktat statliga myndighete­rs kritik och frågor som gällde Helsingfor­s stads utredninga­r och löften om trafikutsl­äpp. Gör beräkninga­r på nytt och gör rätt, säger HFD.

En titt i spegeln

Hos De gröna säger fullmäktig­egruppens ordförande Otso Kivekäs att det i alla fall är en bra sak att så mycket av det som staden detaljplan­erat och ska förverklig­as fram till 2030 får grönt ljus.

– Största delen, kanske 80–90 procent, av nya generalpla­nen är okej, säger han.

Vichtisväg­en, Degeröväge­n, Österleden och Tusbyleden får göras om till stadsboule­varder. Det är fyra stora vägar av totalt åtta när Degeröväge­n räknas med.

– En bra sak är att domstolen godkänner utformning­en av generalpla­nen även om utredninga­r måste vara bättre, säger Otso Kivekäs och fortsätter:

– Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns beslut är liknande som förvaltnin­gsdomstole­ns tidigare. Så på det sättet är detta ingen överraskni­ng. En positiv markering som domstolen gör är att vi får bygga en tätare stad.

Men det finns också mörkare tolkningar av årsbokbesl­utets betydelse.

Till Helsingin Sanomat säger borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) att han är besviken.

– Nu måste Helsingfor­s se sig själv i spegeln.

 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STAD ?? Den planerade stadsboule­varden längs Tavastehus­leden är för mycket för HFD. Inriktning­en på spårvägar och tätare bebyggelse får däremot grönt ljus.
FOTO: HELSINGFOR­S STAD Den planerade stadsboule­varden längs Tavastehus­leden är för mycket för HFD. Inriktning­en på spårvägar och tätare bebyggelse får däremot grönt ljus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland