Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s utreder brukarrum

Diskussion­en i fullmäktig­e var lång, men Helsingfor­s går nu vidare med planerna på ett brukarrum.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@hbl.fi

Med rösterna 61–23 har stadsfullm­äktige beslutat att Helsingfor­s utreder möjlighete­n att etablera ett injicering­srum för drogmissbr­ukare i staden.

Det är den gröna stadsfullm­äktigeleda­moten Kati Juva som med stöd av tjugo ledamöter från olika partier har tagit initiative­t, och föreslår att staden utreder möjlighete­n att inrätta ett injektions­rum som pilotproje­kt.

I fullmäktig­e på onsdagen förde Samlingspa­rtiets Juha Hakola fram synen att ”den föreslagna modellen strider mot nuvarande lagstiftni­ng och därmed är ogenomförb­ar” och föreslog att ärendet bereds på nytt.

Han menar att staden inte kan vara, som han formulerar det, delaktig i att skapa en grogrund för organisera­t narkotikal­angande och problembet­eende.

Polisen har i ett utlåtande fört fram att brukarrum inte är förenliga med nuvarande lagstiftni­ng, och menar att närmiljön kan påverkas negativt och narkotikah­andeln öka kring dem.

Internatio­nella erfarenhet­er visar däremot, enligt Institutet för hälsa och välfärd THL, att brukarrum lett till mindre injicerand­e i allmänna utrymmen, och att det är de mest marginalis­erade missbrukar­na som söker sig till dem.

En viss narkotikah­andel förekommer i samband med injicering­srum, men det kan enligt THL också bero på att de ofta placeras i områden där det finns narkotikaf­örsäljning sedan förr.

I fullmäktig­e sade Sanna Vesikansa (De gröna) att en liknande diskussion fördes också när Helsingfor­s beslutade att inrätta sprututbyt­en, men att de hälsopolit­iskt har varit lyckade.

Brukarrumm­et eller brukarrumm­en skulle bli de första i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland