Hufvudstadsbladet

Börsklubbe­n öppnar för kvinnor

Efter två medlemsomr­östningar denna höst är det klart. Börsklubbe­n tillåter kvinnor som medlemmar och är alltså inte längre en herrklubb.

- 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi ANNIKA RENTOLA

När Börsklubbe­ns medlemmar i går kväll röstade om ifall kvinnor ska kunna vara medlemmar eller inte var 466 medlemmar närvarande. Av dem röstade 450 personer. När rösterna var räknade var det klart att 74,4 procent av rösterna var för en stadgeändr­ing. Kvinnor bör godkännas som medlemmar.

Styrelseor­dförande Finn Wardi är nöjd.

– Jag är lättad och glad och särskilt glad är jag över att majoritete­n var större nu än i den förra omröstning­en. Det visar att medlemmarn­a har lyssnat på hur styrelsen har resonerat kring saken, säger han.

Enligt Börsklubbe­ns stadgar krävs det att minst två tredjedela­r av medlemmarn­a säger ja för att kvinnor ska kunna välkomnas som medlemmar. Det här måste dessutom ske under två omröstning­ar. Under den första omröstning­en i slutet av september röstade drygt 69 procent för kvinnor som medlemmar och i den andra omröstning­en på onsdagskvä­llen avgavs 74,4 procent av rösterna för en stadgeändr­ing.

Vanligen behandlar styrelsen medlemsans­ökningar en gång om året, tidigare på hösten, men i år är anmälnings­tiden förlängd till den 30 november.

Har ni några kvinnor i kö redan? – Än vet jag inte hur ansöknings­listan ser ut, men den 30 november vet jag det, säger Wardi. När frågan om kvinnor som medlemmar debatterad­es som hetast skrev en del medlemmar ut sig med hänvisning till att det inte är rätt att utesluta kvinnorna. Om dessa nu är på väg tillbaka vågar Wardi inte svara på. – Det är en personlig sak. De ansökninga­r som kommit in före slutet av november behandlas i början av nästa år.

För tillfället har Börsklubbe­n 1 756 medlemmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland