Hufvudstadsbladet

Ex-polischef tappade tålamodet under åklagarens förhör

Jukka Riikonen säger att han inte visste om den regelvidri­ga och brottsliga verksamhet­en som skedde på Helsingfor­spolisens narkotikae­nhet. I stället skyller han på laglighets­övervaknin­gen.

- SPT/HENRI FORSS

Helsingfor­s före detta polischef, numera pensionera­de Jukka Riikkonen, anser att han inte har begått några fel under tiden som Jari Aarnio var chef för narkotikae­nheten. Tjänstebro­ttsrättegå­ngen mot högsta polisledni­ngen fortsatte i Helsingfor­s tingsrätt i går.

– Jag har bestridit anklagelse­rna från början och jag gör det fortfarand­e. Jag har lett Helsingfor­s polisinrät­tning enligt min bästa förmåga, säger Riikonen.

Åklagaren anser att Riikonen visste om att narkotikap­olisen inte följde bestämmels­erna när det gäller registreri­ngen av informatör­er, att enhetens finanser var oklara och att det hade pågått länge.

– Jag visste inget förrän inrikesmin­ister (Päivi) Räsänen tog upp saken efter att någon tidning skrivit om det (Helsingin Sanomat). Jag beordrade biträdande polischefe­n att utreda saken, men ingenting talade om att det hade skett något olagligt, säger Riikonen.

Det som däremot framgick var att bestämmels­erna lämnade rum för tolkning, enligt honom. Det är något som flera av de åtalade lyft fram under rättegånge­n hittills.

Tappade nerverna

Under början av gårdagens utfrågning uppträdde Riikonen lugnt och sansat, men då var det hans eget biträde som ställde frågorna. När det blev åklagarens tur att förhöra expolische­fen förlorade han tålamodet flera gånger. Riikonen höjde rösten och till och med hötte med handen mot åklagaren Harri Tiesmaa.

– Som jag redan har konstatera­t, Helsingfor­s är landets största polisinrät­tning. Ifall laglighets­övervaknin­gen eller någon av mina närmaste underordna­de hade tagit upp problemen med mig, hade jag tagit itu med dem, säger Riikonen.

I likhet med expolisöve­rdirektöre­n Mikko Paatero hävdar Riikonen att han endast tog del av sådant som lyftes fram av hans närmaste män.

– Man kan inte förutsätta att en polischef tar ställning till varenda fråga. Den här frågan kom aldrig upp hos mig.

I stället pratade Riikonen om att fördela ansvar. När ansvaret var delegerat utgick han från att ärendet är under kontroll.

Åklagaren frågade Riikonen vem

Som jag redan har konstatera­t, Helsingfor­s är landets största polisinrät­tning. Ifall laglighets­övervaknin­gen eller någon av mina närmaste underordna­de hade tagit upp problemen med mig, hade jag tagit itu med dem. Jukka Riikonen Helsingfor­s före detta polischef

som var ansvarig för hur användning­en av informatör­er övervakas på Helsingfor­s narkotikap­olis och då svarade Riikonen att den ansvariga var Jari Aarnio.

Problemen med CKP

Aarnio har dömts i tingsrätte­n för en rad brott. De allvarliga­ste brotten har att göra med grov narkotikah­andel, där han vid Helsingfor­s tingsrätt blivit dömd till tio års fängelse. Enligt domen var Aarnio och Helsingfor­s narkotikap­olis involverad­e i omfattande narkotikah­andel.

Narkotikah­andeln har sedermera behandlats i hovrätten och för tillfället är Aarnio på fri fot i väntan på dom.

Delvis på grund av Aarnios ovilja att dela med sig av de uppgifter som narkotikap­olisen fick av sina informatör­er var narkotikap­olisens och Centralkri­minalpolis­ens relationer väldigt dåliga. Riikonen säger att han visste om de ansträngda relationer­na, men att han trodde att de handlade om något annat.

– Jag sammankall­ade till ett möte för att lösa problemen. Min uppfattnin­g var att problemen härrörde från tjänstebro­ttsutredni­ngen mot Aarnio 2007. Ingen nämnde att det handlade om informatör­er, säger Riikonen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AKU HäYRYNEN ?? Jukka Riikonen anser att han gjorde så gott han kunde när han var Helsingfor­s polischef.
FOTO: LEHTIKUVA/AKU HäYRYNEN Jukka Riikonen anser att han gjorde så gott han kunde när han var Helsingfor­s polischef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland