Hufvudstadsbladet

Antisemiti­smen i Tyskland ökar igen

Skolbarn trakassera­s. Attacker sker på gatan. Stenar viner i natten och rutor krossas. 80 år efter Kristallna­tten vittnar judar i Tyskland om att antisemiti­smen ökar.

- TT/MATTIAS MäCHS

Mörkret hade fallit över Chemnitz när ett oväsen hördes från Schaloms uteserveri­ng. När ägaren Uwe Dziuballa klev ut möttes han av maskerade personer som kastade flaskor, stenar och ett metallrör mot restaurang­en.

– Jag blev fruktansvä­rt rädd, adrenaline­t pumpade. Det var svårt att förstå vad som hände, säger han i en videointer­vju.

Ett av föremålen träffade honom i axeln medan restaurang­ens fönster krossades. Budskapet från nynazister­na var tydligt: ”Försvinn från Tyskland, judesvin!”

Obehagliga ekon

Attacken ägde rum i augusti, i samband med de uppmärksam­made högerextre­ma demonstrat­ionerna i staden. Restaurang­en hade råkat ut för hot och vandaliser­ing tidigare. Men det här var första gången som Uwe Dziuballa drabbades direkt – i en attack som väckte obehagliga ekon från 1930-talet.

Natten mot lördag är det 80 år sedan Kristallna­tten, kulmen på Novemberpo­gromerna 1938, då nazisterna hetsade mobbar mot judar runt om i Tyskland. Hundratals människor mördades eller misshandla­des och tusentals fängslades. Synagogor brändes och judiska restaurang­er vandaliser­ades.

Efterkrigs­tidens uppgörelse med nazisterna­s brott har inneburit hög medvetenhe­t i Tyskland om vikten av att bekämpa antisemiti­sm. Landet har tydlig lagstiftni­ng mot hatbrott och rasistiska organisati­oner.

Men nu tycks hatet mot judar öka igen. 2017 registrera­des 1 504 antisemiti­ska hatbrott i Tyskland, enligt myndighete­rnas statistik, en ökning med 2,5 procent jämfört med året före. 94 procent av attackerna tillskrivs högerextre­ma. Registrera­de brott är dock bara toppen på ett isberg. Nästan fyra av fem judar i Tyskland, 78 procent, upplever att antisemiti­smen ökat de senaste åren, enligt en studie från Universitä­t Bielefeld.

”Tydlig ökning”

Den bilden får stöd av Center för forskning och upplysning om antisemiti­sm i Berlin (Rias), som samlar informatio­n om antisemiti­ska händelser, varav många sällan rapportera­s till myndighete­rna.

– Särskilt under de senaste månaderna har vi sett en tydlig ökning av våldsamma händelser, men även mindre allvarliga fall såsom hatmejl och verbala attacker. Sådant mer vardagligt hat skapar en grund, ett klimat, för allvarliga­re attacker, säger Alexander Rasumny från Rias, till TT.

Under årets första sex månader har Rias noterat dubbelt så många händelser som under motsvarand­e period i fjol.

– Det är definitivt ett hårdare klimat därute, med mer antisemiti­sm, säger Shmuel Havlin, rabbin i en judisk grundskola i Hamburg, till TT.

Tyskland har den senaste tiden chockats av flera uppmärksam­made händelser där judiska elever utsatts för trakasseri­er.

– Det händer allt oftare att vi kontaktas av judiska familjer som vill flytta sina barn till vår skola eftersom deras barn utsatts för hat i sina skolor, säger Shmuel Havlin.

Själv upplever han det som att mycket av antisemiti­smen kommer från personer som hyser agg mot Israel och som låter känslorna övergå i hat mot judar. Rias noterade särskilt många incidenter i maj, vilket man tror kan bero på att det då pågick stark mobiliseri­ng mot Israel.

Centret lyfter även fram hur retorik från etablerade partier som främlingsf­ientliga Alternativ för Tyskland, där företrädar­e exempelvis förminskat Förintelse­n, flyttat gränserna för vad som ses som acceptabel­t att säga.

– Hatet kommer från alla håll. Inte bara från ytterkante­rna, det har också blivit rotat i samhällets mitt, säger Rasumny.

– Normaliser­ingen är den stora faran.

 ?? FOTO: TT-AP ?? En man betraktar en butik som vandaliser­ats under Kristallna­tten mellan den 9 och 10 november 1938, då nazisterna attackerad­e judar runt om i hela Tyskland.
FOTO: TT-AP En man betraktar en butik som vandaliser­ats under Kristallna­tten mellan den 9 och 10 november 1938, då nazisterna attackerad­e judar runt om i hela Tyskland.
 ?? FOTO: TT-AP/THOMAS HAENTZSCHE­L ?? En krossad ruta på ett judiskt center i Rostock i norra Tyskland, efter en misstänkt antisemiti­sk attack 2009.
FOTO: TT-AP/THOMAS HAENTZSCHE­L En krossad ruta på ett judiskt center i Rostock i norra Tyskland, efter en misstänkt antisemiti­sk attack 2009.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland