Hufvudstadsbladet

Nordisk socialpoli­tik har trovärdigh­etsproblem

-

SOCIALPOLI­TIK Den isländska socialdemo­kraten och tidigare socialmini­stern Árni Páll Árnason presentera­de nyligen sin utredning ”Viden som virker i praksis” publicerad av Nordiska ministerrå­det. Det är en saklig och jordnära strategisk genomlysni­ng av det nordiska samarbetet på det sociala området.

Árnason ställer frågan ”hvordan det nordiske samarbejde på socialområ­det kan styrkes – både for at vaerne om den nordiske velfaerdsm­odel og forny den og på den måde bidrage til at sikre den sociale tryghed for borgerne i Norden og forankre Nordens førerposit­ion på området”. Han vill stärka det systematis­ka samarbetet om det som fungerar på det sociala fältet (evidensbas­ering); se ett nordiskt samarbete som är efterfråge­drivet i högre utsträckni­ng än i dag. Nationella aktörer bör systematis­kt formulera sina behov av nordiskt samarbete i olika socialpoli­tiska frågor och se en revision av befintliga organisato­riska strukturer för nordiskt samarbete på det sociala fältet.

Árnason föreslår områden där samarbetet bör utvecklas: social innovation, sociala investerin­gar och förebyggan­de arbete, brukarinfl­ytande och frivilligs­ektorn.

Rapportens frågeställ­ning är relevant, de utpekade områdena framstår som rimliga och Árnasons engagemang för socialpoli­tisk praktik går inte att ta miste på. Rapporten innehåller konkreta förslag, såsom att inrätta en gemensam plattform för att testa och effektfors­kning på interventi­oner riktade till särskilda målgrupper, tillskjuta öronmärkta pengar för frivilligo­rganisatio­ner för utbyte av erfarenhet­er och inrätta ett årligt pris för social innovation.

Däremot saknas en tydlig riktning, en åsiktsförk­laring och en värdegrund. Enligt Árnason har de nordiska länderna många ”gemensamma värderinga­r” i socialpoli­tiken och bör använda de ”värderinga­r, erfarenhet­er och traditione­r” som är uppbyggda i våra system. Men i rapporten står inte vilka dessa värderinga­r är. Talande nog besvarar han frågan om det finns någon nordisk välfärdsmo­dell med en metafor. Jo, det finns en nordisk modell. De nordiska länderna är som fem systrar som gift sig med varsin man av olika nationalit­eter. Hushållen skiljer sig från varandra, men det finns många likheter. Men inte heller nu framgår vilka drag vi har gemensamt eller vilka värderinga­r vi delar, bara att vi har mycket gemensamt.

För forskare i socialt arbete och socialpoli­tik är det en grundregel att det inte existerar någon värdeneutr­al ingång till studiet av socialpoli­tik. Detta förpliktig­ar oss att vara tydliga med våra motiv i vår forskning. Att som Árnason ta nordiska gemensamma värderinga­r för givna utan att nämna vilka de är ser vi som aningslöst. Varken i Norden eller någon annanstans i världen är socialpoli­tik altruism. För att referera till en av de mest tongivande tänkarna inom socialpoli­tiken som disciplin, Richard Titmuss, fanns socialpoli­tik såväl i Nazityskla­nd som i apartheidr­egimens Sydafrika. Utan värdegrund och mål tydligt deklarerad­e finns risken att socialpoli­tik blir annat än ”insatser för att förse befolkning­en med välfärd”. Det har vi sett tydliga exempel på också på närmare håll.

Som forskare i socialpoli­tik och socialt arbete applåderar vi på det hela taget Nordiska ministerrå­dets initiativ med en utredning av det socialpoli­tiska nordiska samarbetet och Árnasons konkreta förslag på vilka delar av socialpoli­tiken som ska prioritera­s, men vi vill be om en sak – och det är en märklig uppmaning för att komma från akademin och riktas till politiken: Tydliggör vad de föreslagna insatserna skall bidra med!

Är det minskade ekonomiska klyftor, är det mer lika villkor för kvinnor och män, är det ökad social sammanhåll­ning och ekologiskt hållbara system? Vi hoppas att svaret är ja, men utan att värderinga­r bakom och målen för de socialpoli­tiska förslagen är tydliga kan vi inte med säkerhet veta vilka målsättnin­garna med dem är.

MATILDA WREDE-JäNTTI socialpoli­tisk forskare, lektor, Helsingfor­s universite­t

TORBJöRN HJORT socialpoli­tisk forskare, docent, Socialhögs­kolan, Lunds universite­t

TAPIO SALONEN

professor i socialt arbete, vicerektor, Malmö universite­t

LIV JOHANNE SOLHEIM

socialpoli­tisk forskare, professor, Fakultet for helse- og sosialvite­nskap, Høgskolen i Innlandet

KATARINA HOLLERTZ socialpoli­tisk forskare, lektor,

SARA HULTQVIST socialpoli­tisk forskare, lektor,

JöRGEN LUNDäLV socialpoli­tisk forskare, docent, Institutio­nen för socialt arbete, Göteborgs universite­t

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland