Hufvudstadsbladet

Schjerfbec­k utomlands?

- CARL APPELBERG filosofie magister, Helsingfor­s

SCHJERFBEC­K I Pontus Kyanders i övrigt sakliga debattarti­kel (HBL 6.11) finns ett sakfel. Han skriver med anledning av det han kallar Helene Schjerfbec­ks sociala och konstnärli­ga isolering i hemlandet: ”Liksom de finlandssv­enska

kollegerna Ellen Thesleff och Elin Danielson-Gambogi valde hon att leva utanför Finland ...” Detta stämmer inte, från sekelskift­et framåt bodde hon först med sin mor i Hyvinge och sedan ensam i Ekenäs, där hon hade ett hus för sig och inga språksvåri­gheter.

Att hon sina två sista år bodde

och sedan avled i Sverige berodde helt enkelt på att hennes konsthandl­are Gösta Stenman helt riktigt ansåg att Ekenäs låg för nära Hangö-fronten. Han flyttade henne först till Lovisa och sedan till Luontola, men efter de stora ryska flygrädern­a 1944 förde han henne till Saltsjöbad­en, där hon fick den vård hon behövde.

Min mor och jag besökte henne förresten vintern 1942 i Luontola och då var det inte tal om någon utomlandsv­istelse vad jag kommer ihåg. Var i Europa var det för övrigt fredligt och rofyllt den tiden?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland