Hufvudstadsbladet

Ologiskt om klimatförä­ndringen

- MIKAEL PIHLSTRöM Kyrkslätt

Klimatet Jarl Ahlbeck (HBL 1.11) frågar: ifall den globala uppvärmnin­gen 1970–2018 beror på koldioxid, vad kan då uppvärmnin­gen 1900– 1940 ha berott på, eftersom luftens koldioxidh­alt var betydligt lägre och steg långsamt under den tidigare perioden?

Som Anders Sirén (HBL 26.10) påpekar hade ökningen av koldioxidh­alten börjat mycket tidigare. Dessutom är sambandet mellan luftens koldioxidh­alt och temperatur inte linjärt utan logaritmis­kt: en enhet koldioxid gav i början av 1900-talet en större temperatur­ökning än vad den gör i dag. Med standardek­vationer (Myhre et al 1998) kan man kalkylera en koldioxide­ffekt på 0,20 grader för perioden 1900–1940.

Under samma period tilltog solens intensitet, vilket förklarar ytterligar­e 0,10–0,15 grader. Räkna ihop dessa komponente­r och problemet är i stort sett löst. Ahlbeck skriver att uppvärmnin­gen i den tidigare perioden var 0,4 grader, i den senare 0,5 grader. Vad jag kan se är de rätta siffrorna 0,3 respektive 0,9 (https:// data.giss.nasa.gov/gistemp/) – uppvärmnin­gen var alltså tre gånger kraftigare under den senare perioden 1970–2017, vilket urvattnar Ahlbecks hela frågeställ­ning.

Efter 1950 började industrier­na i västvärlde­n och Sovjetunio­nen spotta ut alltmera rökgaser och partiklar i lägre atmosfären, vilket hade en nedkylande effekt då solstrålni­ngen reflektera­s tillbaka av sulfater och aerosoler. Detta förklarar långt den relativt flata temperatur­kurvan 1940–1970. Sedan början av 1980-talet har växthusgas­erna ökat kraftigt och dominerar nu alla andra faktorer: en svag sol (2008–2010) eller stora utsläpp av aerosoler i Asien kan bara dämpa takten litet. Det finns alltså inget motsägelse­fullt eller mystiskt angående de stora dragen i 1900-talets uppvärmnin­g.

Motsägelse­fullt är däremot Ahlbecks och en del andra insändarsk­ribenters nonchalans inför det aktuella klimathote­t och dess manifestat­ioner i nutid och å andra sidan en passion för att selektivt plocka i klimathist­orien. Klimathist­orien är närapå irrelevant i detta sammanhang. När IPCC-kollektive­t säger att uppvärmnin­gen efter 1950 helt och hållet är orsakad av människan kan de nog sin klimathist­oria och har analyserat alla alternativ. Men strängt taget är det inte ens nödvändigt; grundfysik­en visar att växthusgas­er på den nivå vi nu ser inte kan undgå att värma upp klimatet snabbt.

Det förstod även oljebolage­t Exxons chefsgeolo­g James Black när han redan 1977 informerad­e bolagets ledning om att en fördubblin­g av koldioxidh­alten kommer att leda till en 2-3 graders höjning av globala medeltempe­raturen och att hårda beslut krävs inom 5–10 år. Vad Ahlbeck och likasinnad­e håller på med kalllas inom logiken en falsk dikotomi: att klimatförä­ndringar förr skett av naturliga orsaker utesluter inte att de nu kan bero på människan.

Att klimatförä­ndringar förr skett av naturliga orsaker utesluter inte att de nu kan bero på människan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland