Hufvudstadsbladet

José Mourinho förnekar sig inte

”Att segern borta mot Juventus betydde mycket för Mourinho kunde ingen undgå att märka.”

- JONAS VON WENDT

José Mourinho har kritiserat­s i tuffare ordalag i engelsk press än opposition­en i Finland gått åt den stora social- och hälsovårds­reformen. Men kanske att Mourinho och Manchester United är på väg att hitta rätt. Tre raka segrar kan tyda på det.

Att segern borta mot Juventus betydde mycket för Mourinho kunde ingen undgå att märka. Juventus hade ett par veckor tidigare spelat brallorna av United på Old Trafford och även om Juve spelmässig­t och chansmässi­gt var det bättre laget även hemma i Turin visade gästerna upp både kampvilja och disciplin. Urstarkt att kunna vända efter Cristiano Ronaldos konstmål halvvägs in i andra halvlek. Att Juventus stod för en liten orgie i missade chanser både före och efter CR7:s mål minns ingen om någon vecka.

Mourinhos gester efter matchen i riktning Juvefansen fick vissa Juvespelar­e att härskna till mer än en smula.

– De förolämpad­e mig och min familj. Kanske jag inte borde ha svarat med min gest med handen bakom örat men jag reagerade på deras skrik. De gick åt mig, min familj och min Inter-familj.

I den sistnämnda klubben är portugisen mer eller mindre helgonförk­larad efter att han bland annat ledde Nerazzurri till Champions League-titeln under sin sejour där. Inters och Juventus fans uppskattar varandra ungefär lika mycket som den israeliska gränssolda­ten gillar Hamas. Och skulle Mourinhos popularite­t inom Juventus läger mätas på skalan ett till fem skulle resultatet sannolikt landa på minus tretton.

Mourinho är inte känd för att tänka särskilt höga tankar om journalist­er. Några undantag finns men de är mera kända för att sprida portugisen­s budskap än för att kritiskt granska den oerhört meriterade managern.

På presskonfe­rensen efter match var Mourinho sitt normala överlägsna jag. En svensk tv-reporter hånade han öppet efter matchen. Inte första och inte sista gången det hände.

Det är fullt förståelig­t att spelare och tränare ibland tröttnar på alla evinnerlig­a frågor. Samtidigt är växelverka­n med presskåren en inte alldeles oväsentlig del av jobbet. Utan det massmedial­a intresset skulle sponsorern­a inte alls vara lika benägna att plöja ner fantasibel­opp i världens största sport, något som oundviklig­en snabbt skulle märkas på lönechecka­rna. Skäl för Mourinho och alla andra idrottsutö­vare att komma ihåg det ibland. Frågorna är kanske inte alltid de mest genomtänkt­a eller intellektu­ellt utmanande men hur mycket förlorar man på att bjuda till lite?

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MARCO BERTORELLO ?? José Mourinhos gester fick vissa Juventussp­elare att ilskna till.■
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MARCO BERTORELLO José Mourinhos gester fick vissa Juventussp­elare att ilskna till.■
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland