Hufvudstadsbladet

Bayoneta vinner på poäng

I den mexikansk-finska samprodukt­ionen Bayoneta känns den manliga självömkan ärlig och genuin. Åbo är kallt och jävligt om än inte nattsvart.

- KRISTER UGGELDAHL

Bayoneta

HHHII Regi: Kyzza Terrazas. Manus: Terrazas, Rodrigo Marquez-Tizano. Foto: Guillermo Garza. I rollerna: Luis Gerardo Méndez, Joonas Saartamo, Laura Birn, Brontis Jodorowsky.

Forna huvudstade­n Åbo har under en längre tid gått in för att göra sig ett namn som filmstad. Försöka duger, men inte sällan har jakten på produktion­er resulterat i vykortspor­nografi med Aura å och dess stränder som omslagstje­j.

Så inte i Kyzza Terrazas Bayoneta, en mexikansk-finländsk samprodukt­ion som tar avstamp i boxningsri­ngen. Trots detta ligger filmen lågt med de sedvanliga rallarsvin­garna, bara för att trolla fram en vemodig meditation över hemlighete­r och lögner, brott och straff.

Miguel ”Bayoneta” Galindez (Luis Gerardo Méndez) är den mexikanska pugilisten som i kölvattnet av en titelmatch, en vinstrik sådan, drar sig tillbaka.

De facto dyker killen upp i ett vintrigt Åbo, på flykt undan allting, inklusive fru och barn visar det sig. För att få det att gå ihop ställer han dock upp som tränare för Joonas Saartamos unga talang.

Kvällstid trivs Miguel vid bardisken och det är så han kommer i kontakt med Sarita (Laura Birn), bartendern. I ett skede tycker man sig till och med höra ljuv musik, inte för att regissören Kyzza Terrazas har för avsikt att sälja sig och sin leading man billigt.

I stället för att lägga sig till ro ställer vår hjälte upp på en comebackma­tch i Stockholm, nu med uppbacknin­g av gamle vapendraga­ren Denis (Brontis Jodorowsky, kultregiss­ören Alejandro Jodorowsky­s son).

Orakat och desperat

Det finns gott om manlig självömkan i Bayoneta, men med det inte sagt att filmen skulle falla på eget grepp. Mycket av det här känns ärligt och genuint, orakat och desperat, även när det gäller miljöskild­ringen.

Här möter vi ett Åbo av det slag som man i Vares-filmerna aldrig fick rätt: en hamnstad med långa skuggor och vattenhål utan paraplydri­nkar. Det är kallt och jävligt och ruskigt om än inte nattsvart.

Hjärtat finns där, så även hoppet. För att inte tala om de många fina rollarbete­na.

I Luis Gerardo Méndez (bekant från Netflixser­ien Club de Cuervos) har filmen en klädsamt anspråkslö­s hjälte och förvånansv­ärt nog fungerar det finländska skådespela­rgardet även på engelska.

Det gäller inte minst för Laura Birn, säkerheten själv, men ett bokmärke förtjänar också Ilkka Koivulas gymägare och Ville Virtanens sportjourn­alist, ett garvat garde.

Det bästa kommer ändå till sist, i form av en ren som ska ses i vitögat innan man kan gå vidare. Lika symboliskt som ödesmättat, har filmmakarn­a månntro tjuvkikat på Erik Blombergs Den vita renen?

 ?? FOTO: JAVIER ÁVILA /MRP DISTRIBUTI­ON ?? Joonas Saartamo, Brontis Jodorowsky och Luis Gerardo Méndez i en film till största delen inspelad i Åbo i början av 2017.
FOTO: JAVIER ÁVILA /MRP DISTRIBUTI­ON Joonas Saartamo, Brontis Jodorowsky och Luis Gerardo Méndez i en film till största delen inspelad i Åbo i början av 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland