Hufvudstadsbladet

Kan kor känna lycka?

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi

När man tar bilen upp från Los Angeles till San Francisco och väljer den fulare vägen (alltså inte Highway One) kör man förbi enorma hagar med svarta kossor. Lukten är vidrig och precis när man tror att man passerat dem bara fortsätter hagarna kilometer efter kilometer. Ett parti består enbart av små byggnader, lite större än hundkojor, med pyttesmå hagar (en gånger en meter stora) där kalvarna står och väntar på slakt.

Jag blir alltid illa berörd av det här partiet. Visst, djuren får gå ute, men det finns inte minsta tillstymme­lse till grässtrå i hagarna och korna står så tätt att de knappt kan röra på sig. Tekniskt sett är de väl frigående. Kanske lyckliga kor. Vad vet jag? Kan kor vara lyckliga – eller olyckliga? Jag säger ja. Alla som haft ett husdjur eller umgåtts med djur vet att de har olika känslotill­stånd och personligh­eter. De är lekfulla, sura, glada, nyfikna, blyga, pigga, lata och en massa annat.

Jag tänker på hur vi slentrianm­ässigt äter skinka på smörgåsen, kränger i oss en hamburgare och steker köttbullar åt barnen. Det är ju så snabbt och enkelt. Nu lyfter nån ett finger och säger att människan faktiskt alltid ätit kött! Det stämmer, men aldrig någonsin har vi ätit så här mycket kött. Eller fött upp djur som om de inte vore levande varelser. Det finns en viss skillnad på att själv ha några kossor och att föda upp femtusen grisar.

Jag tror att senare generation­er kommer att se tillbaka på den här tiden som vi ser på medeltiden: grym, dum och barbarisk.

Vårt köttätande grundar sig till stor del på marknadskr­after och kultur. Jag läser i DN att unga män väljer bort vegetarisk mat eftersom de tror att de är mer män om de äter kött. Att äta vegetarisk­t anses kvinnligt och det kvinnliga har än så länge lite lägre status i vår kultur.

Jag säger inte att alla måste bli vegetarian­er, men varför inte dra ner lite på köttkonsum­tionen? Äta kött som man gjorde förr i tiden när det var en lite festligare tillställn­ing. Satsa på kött från mindre gårdar. Inte slentrianä­ta det billigaste och snabbaste. Och om man vägrar att tro att djur kan känna kan man alltid dra ner på köttintage­t för miljön och klimatets skull. Och tror man inte på klimatkris­en – ja, då får man helt enkelt läsa på lite.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland