Hufvudstadsbladet

”Jag vill motarbeta klimatförä­ndringen”

Lea Ekblad från Sommaröarn­a i Esbo är orolig för klimatförä­ndringen och uppmuntrar folk att sortera sopor och undvika engångskär­l. Själv älskar hon att baka bullar och paddla.

- Vilka är dina förebilder? Vad ger dig mest glädje? Vilket är ditt bästa luciaminne? Var finns ditt smultronst­älle? PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet? – Mamma anmälde mig som luciakandi­dat. Jag trodde inte själv att jag var tillräckli­gt duktig, men hon övertygade mig och nu är jag jättetagga­d!

– Muminmamma­n, för att hon alltid är så glad och snäll, hon fixar allt och fördömer verkligen ingen. Och så Elton John, för att han låter alla förstå att man är underbar som man är.

– Jag gillar att umgås med andra människor, jag tycker egentligen inte om att vara ensam. Jag trivs i naturen och speciellt i skärgården.

– Jag har varit tärna för Esbos lucia i många år och minns speciellt ett besök vid ett äldreboend­e. Där fanns en tant som var för sjuk för att komma ut, så vi gick in och lussade hos henne och hon blev otroligt rörd – det var underbart att få någon att må bra, ens för stunden.

Hur tar du hand om dig själv? – Jag brukar gå ut och promenera eller paddla. Jag älskar också att baka, antingen bullar eller äppelkaka. De smakar visserlige­n aldrig likadant som förra gången, för även om jag utgår från ett visst recept brukar jag under arbetets gång ändra på det, men det är ändå roligt.

Finns det något särskilt mörker i vår tid som lucia ska skingra? – Just nu är klimatfråg­an den viktigaste, FN:s senaste klimatrapp­ort är oroväckand­e. Jag vill absolut vara med och motverka klimatförä­ndringen.

Här tycker jag att lucia kan skapa en opinion, som att inte använda engångsbes­tick och onödig plast.

Vilken julsång betyder mest för dig? – Jag har ett par favoriter, O Helga Natt är jättevacke­r och jag skulle någon gång vilja uppträda med den. Koppången är en annan vacker sång, den har jag sjungit med min kör. (Folkvisa, utgiven av Orsa spelmän 1998.)

Vad ska lucia absolut inte göra? – Lucia ska absolut inte ha förutfatta­de meningar innan hon träffar nya människor. Lucia ska bemöta alla med respekt, oberoende av livssituat­ion.

Vad gör du om tio år? – Då är jag färdig diplomat och bor utomlands, gärna i ett u-land, bland människor som behöver mera hjälp än vad man gör i Europa. Dessutom hoppas jag att det är ett varmt land, för jag fryser alltid.

Ditt vardagstip­s för att förbättra världen? – Jag hjälper när jag ser att nån behöver det. Jag plockar upp den gamla damens schampofla­ska i simhallens duschrum, ger min sittplats på bussen åt äldre och ser till att metall inte hamnar i den vanliga soptunnan. Det finns saker som vi alla kan göra, vara lite artigare och tänka på miljön.

– Det finns en sten i vassen vid Moisö på Sommaröarn­a där jag brukar sitta och titta ut mot kanalen med sjöfåglar. Man kan lyssna på tärnor och hägrar. Det är min funderarst­en, där trivs jag också ensam.

Luciajuryn satte stort fokus på kandidater­nas sociala engagemang – vad gör du? – Jag är scout. Man ska vara snäll mot andra, också när man själv är trött. Det är viktigt att värna om naturen, jag deltog i klimatmars­chen i Helsingfor­s nyligen för att visa att man inte behöver vara en ekohippie för att bry sig om miljön.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Lea Ekblad drömmer om en karriär som diplomat och skulle gärna ha träffat antingen Nelson Mandela eller Desmond Tutu. – Jag skulle ha frågat efter deras tips på hur man bäst kan hjälpa andra människor, precis som de har gjort.
FOTO: CATA PORTIN Lea Ekblad drömmer om en karriär som diplomat och skulle gärna ha träffat antingen Nelson Mandela eller Desmond Tutu. – Jag skulle ha frågat efter deras tips på hur man bäst kan hjälpa andra människor, precis som de har gjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland