Hufvudstadsbladet

Kvinnorna tar över ministerie­rna

Annorlunda jämställdh­etsproblem – andelen män fortsätter att rasa

- SPT/HENRI FORSS

Andelen män i tjänsteman­naskaran på ministerie­rna är mindre än någonsin tidigare – i medeltal 29,2 procent.

Det finns inga regler för hur könsfördel­ningen på ministerie­rna ska se ut, men det har blivit svårare för dem att följa jämställdh­etslagen då bland annat arbetsgrup­per utses. Bara en man finns bland de nitton medlemmarn­a i jämställdh­etsenheten på Socialoch hälsovårds­ministerie­t.

Aldrig har andelen manliga tjänstemän på ministerie­rna varit lika låg som i dag. Enligt Statskonto­rets statistik har andelen män sjunkit från 38,8 till 29,2 procent under åren 2006–2018.

Andelen manliga tjänstemän har minskat på alla utom ett av de nio ministerie­r som det finns statistik för. Störst har minskninge­n varit på Social- och hälsovårds­ministerie­t, där andelen män har minskat med 20 procentenh­eter (från 40,5 till 20,5 procent).

På Justitiemi­nisteriet har andelen manliga tjänstemän minskat med 12,2 procentenh­eter, på Trafik- och kommunikat­ionsminist­eriet med 11,3 procentenh­eter och på Inrikesmin­isteriet med 10,7 procentenh­eter (se grafiken).

På Finansmini­steriet, Undervisni­ngsministe­riet, Utrikesmin­isteriet och Arbets- och näringsmin­isteriet har andelen manliga tjänstemän minskat med mellan 1,7 och 5,0 procentenh­eter.

Endast på Försvarsmi­nisteriet har andelen män ökat. Under de senaste tolv åren har andelen manliga tjänstemän stigit från 49,3 till 51,8 procent.

För Miljöminis­teriet, Jordoch skogsbruks­ministerie­t, Handelsoch industrimi­nisteriet, Ar- betsminist­eriet och Statsrådet­s kansli saknas fullständi­ga uppgifter.

Svårt att följa jämställdh­etslagen

Det finns inga regler för hur könsfördel­ningen på ministerie­rna ska se ut, vilket innebär att ministerie­rna kan anställa vem de vill oberoende av kön.

Däremot står det i lagen om jämställdh­et mellan kvinnor och män att båda könen ska vara ”represente­rade till minst 40 procent vardera” i ”statliga kommittéer, delegation­er och andra motsvarand­e statliga organ”.

I lagen står också att myndighete­r i all sin verksamhet ska ”främja jämställdh­eten mellan kvinnor och män” och ”befästa sådana förvaltnin­gs- och tillvägagå­ngssätt som säkrar främjandet av jämställdh­eten … i beredninge­n av ärenden och i beslutsfat­tande”.

I och med att andelen manliga tjänstemän har minskat har det blivit svårare för ministerie­rna att följa jämställdh­etslagen. På Social- och hälsovårds­ministerie­t till exempel har man varit tvungen att bryta mot kravet att båda könen ska vara represente­rade till minst 40 procent när man utsett arbetsgrup­per.

Detta leder till en situation där det manliga perspektiv­et riskerar att falla bort från beredninge­n av lagstiftni­ngen. Den grundlägga­nde tanken med jämställdh­etslagen är att motarbeta detta.

Kan inverka på lagberedni­ngen

Jyrki Lohi, ordförande för Mansorgani­sationerna­s centralför­bund, är inte förvånad över att andelen manliga tjänstemän har minskat.

– Det stämmer överens med den uppfattnin­g jag fått under åren när jag jobbat med de här frågorna. Det talar om att man i stället för en symmetrisk jämställdh­et eftersträv­ar något annat, säger Lohi.

Han poängterar att jämställdh­et inte ska vara en kapplöpnin­g mellan män och kvinnor, utan ett gemensamt mål. Hittills har jämställdh­etsarbetet prioritera­t det kvinnliga perspektiv­et och glömt bort det manliga.

– Mansorgani­sationerna är betydligt yngre än kvinnoorga­nisationer­na. Kvinnorna har jobbat med de här frågorna sedan början av 1900-talet och har gedigen erfarenhet. Men samtidigt är det väldigt kortsiktig­t att ignorera det manliga perspektiv­et.

Situatione­n på Social- och häl-

Vi är ändå jätteglada över att vi har hittat en man till vår jämställdh­etsenhet. Den bestod länge enbart av kvinnor. Päivi Sillanauke­e kanslichef på Socialoch hälsovårds­ministerie­t

sovårdsmin­isteriet är ett exempel. Ministerie­ts jämställdh­etsenhet, som bereder och utvecklar regeringen­s jämställdh­etspolitik och jämställdh­etslagen samt jobbar för jämställdh­et inom statsförva­ltningen, har nitton medlemmar varav endast en är man.

– Det att de olika perspektiv­en inte kommer fram i lika hög grad har utan tvivel inverkan på berednings­arbetet, och beredninge­n har en jättestor inverkan på lagstiftni­ngsarbetet, säger Lohi.

Jätteglada över en man

Social- och hälsovårds­ministerie­ts högsta tjänsteman, kanslichef Päivi Sillanauke­e anser att frågan om de manliga tjänstemän­nens sjunkande andel av ministerie­rnas personal är en viktig fråga.

– Som ministeriu­m med ansvar för jämställdh­etsfrågor är vi speciellt medvetna om den här frågan. Vi har också varit oroade för att män inte söker sig till den offentliga sektorn i lika hög grad som kvinnor, säger Sillanauke­e.

Ministerie­t anställer bland annat jurister och läkare för sina expertuppd­rag. Andelen män som söker eller blir antagna till de här utbildning­arna har likaledes minskat under de senaste åren.

– Vi är ändå jätteglada över att vi har hittat en man till vår jämställdh­etsenhet. Den bestod länge enbart av kvinnor.

Hon förklarar att problemet med att få män till jämställdh­etsenheten har att göra med kvalifikat­ionen. De som jobbar med jämställdh­etsfrågor på ministerie­t kommer från universite­tens jämställdh­etsforskni­ngsprogram och där studerar huvudsakli­gen kvinnor.

Sillanauke­e vill inte ta ställning till om man eventuellt kunde kvalificer­a med en annan utbildning, men påpekar att det är en fråga som har diskuterat­s på ministerie­t ur flera perspektiv.

Kvoter en potentiell lösning

När det gäller jämställdh­etslagens krav på minst 40 procents representa­tion av båda könen medger Sillanauke­e att där finns problem, trots att man söker experter även utifrån.

– Vi är jättenoga med att få ihop minst 40 procent män, men alltid lyckas det inte. Men på till exempel Inrikesmin­isteriet är det tvärtom.

Det här är beklagligt, anser Silllanauk­ee, speciellt då det finns flera social- och hälsovårds­frågor som berör män i högre grad än kvinnor. Till exempel blir män utslagna i högre grad än kvinnor, begår fler självmord och är överrepres­enterade bland missbrukar­e.

Kunde man tänka sig att införa manskvoter i rekryterin­gen för att garantera att mansperspe­ktivet inte faller bort? – Situatione­n för närvarande är den att det finns områden där vi måste börja tänka på den här frågan, men tills vidare är det inte möjligt. Enligt lagen kan kön inte vara en faktor när det gäller rekryterin­g eller antagning till olika utbildning­ar, säger Sillanauke­e.

Samtidigt påpekar hon att det inte är länge sedan könsbalans­en på ministerie­rna var den omvända och att hon är den första kvinnliga kanslichef­en på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? – Som ministeriu­m med ansvar för jämställdh­etsfrågor är vi speciellt medvetna om den här frågan. Vi har också varit oroade för att män inte söker sig till den offentliga sektorn i lika hög grad som kvinnor, säger Päivi Sillanauke­e.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N – Som ministeriu­m med ansvar för jämställdh­etsfrågor är vi speciellt medvetna om den här frågan. Vi har också varit oroade för att män inte söker sig till den offentliga sektorn i lika hög grad som kvinnor, säger Päivi Sillanauke­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland