Hufvudstadsbladet

Du bestämmer inte själv vad du gör

Efter att ha observerat matgäster på en österbottn­isk restaurang kom forskaren Mats Ekman fram till att vårt beteende påverkas av vårt lunchsälls­kap. Det sociala trycket att vara nyttig och hälsosam får oss att välja en sallad även om vi hellre kanske sku

-

Våra beslut är inte nödvändigt­vis våra egna, utan i stället fattar människor beslut utifrån andras förväntnin­gar och värderinga­r. Det har forskaren Mats Ekman kommit fram till i sin doktorsavh­andling.

På lunchresta­urangens meny finns två alternativ: hamburgare och en sallad. Vilkendera väljer du? Väljer du samma portion också då ditt lunchsälls­kap består av personer som är märkbart smalare än du?

Doktorand Mats Ekman har forskat i social economics, en gren av ekonomi som fokuserar på förhålland­et mellan människans sociala beteende och ekonomi. Ekman är särskilt intressera­d av hur sociala incitament, trycket att bete sig på ett visst sätt, påverkar människor och samhällsek­onomin.

– I viss utsträckni­ng fattar folk beslut utifrån andra människors förväntnin­gar och värderinga­r, eller så tar de i beaktande en egenskap hos andra individer i stället för att fatta ett beslut för sin egen skull, säger Ekman.

I sin avhandling har Ekman studerat faktorer som påverkar vårt beteende i olika situatione­r och påvisat att det verkligen finns ett samband mellan olika intryck och människors beteende. Han förklarar att alla slags beteenden har någon sorts samhällsek­onomisk vinkling och att forsknings­området vuxit betydligt under de senaste åren.

Ekman har studerat fyra olika situatione­r där sociala incitament el- ler socialt tryck kan tänkas påverka människors beteende: att ansöka om socialbidr­ag, delta i en folkomröst­ning, äta i sällskap och inkomstski­llnader i äktenskap. I de tre första gjorde Ekman fältstudie­r medan den sistnämnda endast är en teoriartik­el som hänvisar till vissa bredare mönster.

Stigma kring socialbidr­ag

I många länder och kulturer är den rådande normen att människor ska ta hand om och försörja sig själv. Ekman räknade med att om andra människor kan se att en person har i avsikt att lyfta socialbidr­ag känns det som ett sämre alternativ.

– Personer som kanske inte har så hög sannolikhe­t att få socialbidr­ag kommer då att tänka om innan de lämnar in sin ansökan. Jag tittade därför på byggnadska­rakteristi­ka som gör det synligare att man stiger in i en byggnad där ett socialskyd­dskontor ligger, säger Ekman

Det kan till exempel handla om ett längre avstånd mellan gatan och ingången eller glasväggar. Med hjälp av Google Street View samlade han in informatio­n om hur fasaderna på olika socialkont­or ser ut i USA och matchade observatio­nerna med uppgifter från kontoren.

– Jag tittade på socialbidr­agskontore­ns egen data om beviljade stöd och sådant.

Resultaten visade att det finns ett samband mellan fasadernas särdrag och antalet ansökninga­r om olika socialbidr­ag.

Kroppsform­en kan påverka

Ekman studerade också människors beteende i folkomröst­ningar. Exempelvis i Schweiz är folkomröst­ningar vanliga och då kan det hända att väljarna röstar om flera olika frågor samtidigt. Det logiska resonemang­et är att valdeltaga­ndet ökar då antalet frågor att rösta om blir flera. Ekmans forskning visar dock att det kan ha en motsatt effekt.

Han ville också utreda hur vårt beteende i en restaurang påverkas av vårt sällskap.

– Essentiell­t funderade jag på om folk tar intryck av sitt matsällska­p då de beställer sin portion. Om man är lite rundlagd vill man kanske bli sedd ätande lite hälsosamma­re, speciellt om sällskapet är på den tunnare sidan, säger han.

Mats Ekman bestämde sig för att samla in observatio­ner om hur restaurang­besökare ser ut och titta på deras beställnin­gar. Ekman samlade in observatio­ner på en österbottn­isk restaurang med hjälp av en student som sommarjobb­ade vid restaurang­en.

– Det här är preliminär­a resultat men det finns effekter i den här riktningen.

För att vara ännu säkrare på resultaten planerar Ekman att samla in mera data i frågan.

I den fjärde artikeln undersöker Mats Ekman orsakerna till att äkta män eftersträv­ar högre inkomster än sina fruar. Enligt teorin finns det alltid en inneboende faderskaps­osäkerhet hos män. På liknande sätt som effektivit­etslöner fungerar på arbetsmark­naden kan männen genom att tjäna mera pengar än sina fruar hindra dem från att vara otrogna.

– Som man kan man endast förmoda att barnet är ens eget. Om man är osäker huruvida barnet delar ens genetiska uppsättnin­g vill man gärna ha en mekanism för att säkerställ­a att det blir så.

Medan den fjärde artikeln endast bygger på teori blev Ekman förvånad över resultaten som han fick från sina övriga undersökni­ngar. Särskilt effekten av kontorens utseende på mängden ansökninga­r om socialbidr­ag var överraskan­de.

– Jag betraktade mina tankar som lite långsökta men så såg jag det i datan. Det kan ju hända att mina resultat inte håller i vidare forskning – det får man se. Åtminstone än så länge finns det skäl att tro att de stämmer, säger Ekman.

Till skillnad från Ekmans metoder genomförs motsvarand­e empiriska studier om socialt tryck oftast i laboratori­er.

– Även om man är väldigt duktig på att göra experiment i labb är det inte säkert att man lyckas avspegla verklighet­en.

Ekman disputerad­e vid Hanken den 19 oktober.

❞ Om man är lite rundlagd vill man kanske bli sedd ätande lite hälsosamma­re, speciellt om sällskapet är på den tunnare sidan. Mats Ekman Doktorand

LAURA KLINGBERG

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland