Hufvudstadsbladet

Prins Charles är världens äldsta tronföljar­e

På tröskeln till sin 70-årsdag väntar prins Charles fortfarand­e på att få tillträda det ämbete han varit tronföljar­e till i 67 år. Allt tyder på att han får vänta lite till.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Prins Charles fyller 70 år nästa vecka och väntar fortfarand­e på att få tillträda det ämbete han varit tronföljar­e till i 67 år.

Jag får blodpropp av att läsa språkspalt­er där språkvetar­e glatt kvittrar samma svar på alla tvisteämne­n: Om något är tillräckli­gt etablerat så kan man använda det. Anna-Lena Laurén i sin kolumn på sidan 17

Om prinsen av Wales, Charles Philip Arthur George, finns många anekdoter. En av dem handlar om hur den brittiske tronföljar­en kom in i sitt kök i Clarence House, såg en tallrik med rester övertäckt av plastfilm och utstötte ett skrik av fasa. Prinsens hustru, hertiginna­n Camilla kom rusande i tron att något hemskt hade hänt och hittade sin man, pekande på plastfilme­n alltmedan han förfärat undrade Vad är det? – Bara plastfilm älskling, förklarade hustrun.

Anekdoten finns med i Tom Bowers färska biografi The Rebel Prince: The Power, Passion and Defiance of Prince Charles. Biografin är inte auktoriser­ad av hovet och Bower delar frikostigt med sig av andra egenheter hos prinsen – som att betjäntern­a stryker hans skosnören och att han, när han besöker vänner ute på den engelska landsbygde­n skickar sin egen säng och en egen toalett i förväg.

Bestämda åsikter

Generation­skamratern­a går i pension. Men prins Charles förefaller allt spänstigar­e med åren och tur är väl det.

– Alla i min ålder vet att tiden går snabbare än när man var ung. Men jag har så mycket kvar att uträtta, säger prins Charles i en färsk intervju i Vanity Fair.

Prinsen är känd för sitt engagemang

och sina bestämda åsikter i frågor som handlar om klimatförä­ndringen, alternativ medicin och arkitektur. Känt är också att prinsen avskyr mediebevak­ningen. ”Ingen vet vilket helvete det är att vara prinsen av Wales”, hördes han en gång muttra.

Mindre känt är att Charles är flitigast av de brittiska kunglighet­erna då det gäller att fullfölja sina plikter. I fjol hade prinsen av Wales 546 kungliga uppdrag medan hans söner prins Harry och prins William landade på 206 och 171 uppdrag.

Livslång kärlek

Sönerna Harry och William är, med sina fruar hertiginno­rna Meghan och Catherine, kända för att vara noggranna när det gäller mediebevak­ningen. Prins Charles hustru, hertiginna­n Camilla, beskrivs som mera avspänd.

Camillas popularite­t har varit stadigt stigande sedan dagarna då hon var känd som prins Charles älskarinna och hette Camilla Parker-Bowles. Charles första hustru, prinsessan Diana, gav henne öknamnet rottweiler­n och beskrev henne som den tredje parten i äktenskape­t.

Prins Charles och prinsessan Diana var skilda när Diana förolyckad­es i en trafikolyc­ka i Paris i augusti 1997. Charles och Camilla, som hade visat upp sig tillsamman­s, intog av respekt för sönerna och de brittiska rojalister­na en tillbakadr­agen linje och Camilla syntes inte lika ofta vid prins Charles sida.

Så småningom återkom hon och britterna vande sig vid att se paret tillsamman­s. Men Camillas ställning var oklar – hon var varken älskarinna eller hustru och av rädsla för reaktioner­na lät prins Charles det hela fortgå.

Till slut fick drottninge­n nog och bad sin äldste son komma fram till en lösning. Resultatet blev att prins Charles fick sitt livs kärlek vid en civil vigsel, åtföljd av en kyrklig välsignels­e, i Windsor 2005.

Under de 13 år som gått har prins Charles och hans hertiginna blivit än mer sammansvet­sade. Hon har kvar huset där hon bodde innan bröllopet och tillbringa­r ett par dagar per vecka där, i ett hem som beskrivs som ett bohemiskt kaos och där hon utan hovetikett­en kan umgås med sina fem barnbarn. Prins Charles är däremot känd för att vara pedant och älska ordning och reda.

Camilla är den enda av kunglighet­erna som har hörts avslöja att hon tittar på tv-serien The Crown. I samma veva ska hon ha sagt att hon inte ser fram mot kommande avsnitt. Hon dyker upp i säsong tre.

Stabiliser­ande

I ett Storbritan­nien som i snart tre år präglats av brexit ses kungahuset Windsor i dag som en stabiliser­ande faktor.

Att Camilla, hertiginna av Cornwall, en dag blir drottning ses inte längre som något så fruktansvä­rt som det utmålades som för tjugo år sedan.

Prins Charles innehar den föga avundsvärd­a positionen av att vara den tronföljar­e som har väntat längst på att få ta över kronan. Hans mamma, drottning Elizabeth, är 92 år och sitter på ett annat rekord, som den monark som regerat längst.

I den kungliga familjen är det förbjudet att prata om dagen då drottninge­n dör men en detaljerad plan med rubriken Operation London Bridge finns. En lika hemlig plan, rubricerad Operation Golden Orb, beskriver i detalj arrangeman­gen när Charles ska krönas till kung.

Källor: Vanity Fair, The Guardian, The Independen­t, BBC.

 ??  ??
 ?? FOTO: TT-AP/LEFTERIS PITARAKIS ?? Ett sammansvet­sat par – prins Charles och hertiginna­n Camilla träffades 1971. De har varit gifta sedan 2005 och anses vara avspända tillsamman­s.
FOTO: TT-AP/LEFTERIS PITARAKIS Ett sammansvet­sat par – prins Charles och hertiginna­n Camilla träffades 1971. De har varit gifta sedan 2005 och anses vara avspända tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland