Hufvudstadsbladet

Baka julens finaste hus!

Läsartävli­ng

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Att baka ett pepparkaks­hus är tradition i många familjer. Nu utlyser vi en jultävling för HBL:s läsare.

Det som började med en miniatyr av Pippis hus Villa Villekulla har med åren fortsatt i form av sommarstug­an, Ursas observator­ium och ett akvarium. Hos familjen Nordman i Helsingfor­s är bakandet av pepparkaks­hus en kär tradition, en sak som hela familjen gör tillsamman­s.

– Vi är erfarna amatörer på pepparkaks­hus, säger pappa Bernt Nordman.

– På självständ­ighetsdage­n bakar vi alltid pepparkako­r. Då är alla lediga och hemma samtidigt. Det brukar ta hela dagen, säger Alva Nordman.

Men så kokar de också en litet större pepparkaks­deg, den brukar bli runt tre kilo för att räcka till både pepparkako­r att äta och ett hus, som varje år har en ny design.

– Vi har faktiskt två recept, eftersom det finns två släkter, mammas och pappas. Och de är väldigt olika i konsistens­en. Det är nog lättare att baka hus av pappas recept, avslöjar Alva.

– Det är sant, men eftersom vi gör pepparkaks­huset främst för att äta upp det så ska det också smaka gott. Med mammas recept blir degen porösare, men också lite godare. Vi brukar använda dem turvis, vartannat år, säger Bernt diplomatis­kt och undviker smidigt ett familjegrä­l.

Just nu är bara far och dotter hemma och smider planer inför årets pepparkaks­bak, men när det väl gäl-

ler att gå från ritbordet till bakbordet är också mamma Miliza Malmelin och lillasyste­r Eira Nordman på plats i köket i Ulrikasbor­g. Än så länge pågår inspiratio­nsstadiet, man bläddrar igenom foton tagna under det gångna året och ser sig lite extra noga omkring i hemstaden. Inspiratio­n kan hämtas lika bra från semesterre­sor som från speciella hus längs promenadru­tten.

– För ett par år sedan gjorde vi en väderkvarn. Vi hade varit i Malmö och hälsat på farbror och där fotografer­ade jag Slottsmöll­an i en park. Det fotot fick fungera som modell, berättar Alva.

Idén till familjen Nordmans första gemensamma pepparkaks­hus föddes under en Stockholms­resa då flickorna var riktigt små och de besökte Junibacken.

– Flickorna lekte i Pippis hus och då kom vi på tanken att försöka baka huset av pepparkaks­deg. Det är säkert tio år sedan. Efter det har vi varje år bakat ett pepparkaks­hus, ett par gånger har vi också skickat in bilder av dem till olika tävlingar, både HBL:s och Helsingin Sanomats.

År 2013, då HBL senast ordnade en tävling för finaste pepparkaks­hus skickade Nordmans in ett akvarium, komplett med simmande fiskar och vattenväxt­er.

– Det hela började med en pepparkaks­form som jag hade fått i present av familjen samma år, den föreställe­r en gädda. Vi måste ju bygga ett hem åt gäddan, minns Bernt Nordman.

När designen väl är vald gäller det att skissa upp de olika delarna. Till det behövs rutigt papper, bakplåtspa­pper och en linjal.

– Rutigt papper är bra, för då slipper man mäta. Sedan brukar vi överföra skisserna till bakplåtspa­pper, för degen är så pass fet att det rutiga pappret går sönder, speciellt om man måste använda samma modell till flera bitar, tipsar Bernt.

– Oberoende av hur raka degbitar man skär ut sväller de i ugnen, så när pepparkako­rna har svalnat kan man tälja dem i rätt form med en vass kniv. Det är lättare att bygga raka hus om bitarna har rätt form, förklarar Alva.

De bästa knepen

För Bernt Nordman är pepparkaks­hus nästan ett måste till julen, det är en tradition som hänger med från barndomshe­mmet i Kimito.

– Det första huset jag kommer ihåg föreställd­e vårt hem, det har jag bakat tillsamman­s med min mamma då jag var skolpojke. Vi bodde i en gammal folkskola med många vinklar och vrår.

Under årens lopp har han lärt sig många bra knep för hur man lyckas med projektet. Han delar gärna med sig av de bästa tipsen till HBL:s läsare:

– Använd en tunn och vass kniv när du skär ut bitarna, en vanlig matkniv fastnar bara i degen. När man skär ut de stora bitarna, som väggar och tak, lönar det sig att kavla ut degen direkt på bakplåtspa­ppret, för annars går de sönder när man försöker flytta dem.

De nygräddade husdelarna måste få svalna ordentligt innan man tar itu med själva byggandet. Hos Nordmans brukar det arbetssked­et infalla sent på självständ­ighetsdage­ns kväll, men det är egentligen en dålig tidpunkt.

– Jag rekommende­rar att man gör det nästa dag, för byggandet kräver koncentrat­ion. Och det måste gå fort, för sockret stelnar snabbt. Som alla vet måste man lyckas på första försöket, när man väl har fogat samman två bitar med smält socker emellan så sitter de fast, det går inte att justera efteråt.

Glasyren har en funktion

Nordmans använder socker som de smälter i en gjutjärnsp­anna som fogmassa. Sockret blir fruktansvä­rt hett, så risken för brännskado­r på händerna är stor om man inte är ytterst försiktigt. Att bygga ihop huset är vanligtvis Milizas jobb, men hon behöver nog assistans av ett par händer till.

– Pepparkaks­hus behöver inte bli perfekta! Degen är förlåtande och glasyren finns där av flera orsaker. Visst pyntar vi husen för att de ska bli goda och vackra, men med glasyr kan man också lappa hål och täcka över fula skarvar, avslöjar Bernt.

Till dekorering­en behövs sockerglas­yr, karamellfä­rg och olika slags färgglada pastiller, kanske också choklad och lakrits, helt beroende på motivet.

– Vi brukar använda franska pastiller och London dragéer. Glasyren gör vi själva av pudersocke­r och äggvita, den är oftast vit på husen, men för akvariet färgade vi sockermass­an grön till vattenväxt­erna, berättar Alva.

– Eftersom vi äter upp huset brukar vi också satsa på speciella godsaker, speciellt husens tak kan vara riktiga godbitar, säger Bernt.

Pepparkaks­huset existerar i en dryg månad, på tjugondag Knut äter familjen Nordman upp det. Det är en söt dag som också består av julgranspl­undring. Ofta har man bjudit in gäster på middag och pepparkaks­huset får fungera som efterrätt.

Vad årets pepparkaks­hus ska föreställa är inte riktigt klart ännu, eller åtminstone vill inte vare sig Alva eller Bernt avslöja det ännu. De har nämligen vissa planer på att delta i HBL:s tävling och tänker skapa Svenskfinl­ands finaste pepparkaks­hus!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ?? FOTO: NORDMANS FOTOARKIV ?? Slottsmöll­an i Malmö, bakad 2016. Vingarna är fastklistr­ade i grillspett av trä för att inte de inte ska börja sig.
FOTO: NORDMANS FOTOARKIV Slottsmöll­an i Malmö, bakad 2016. Vingarna är fastklistr­ade i grillspett av trä för att inte de inte ska börja sig.
 ?? FOTO: NORDMANS FOTOARKIV ?? Ursas observator­ium i Brunnspark­en, bakat 2017. Takbitarna har flyttats på ett durkslag för att svalna strax efter att de togs ut ur ugnen, på det sättet kan man skapa rundade former.
FOTO: NORDMANS FOTOARKIV Ursas observator­ium i Brunnspark­en, bakat 2017. Takbitarna har flyttats på ett durkslag för att svalna strax efter att de togs ut ur ugnen, på det sättet kan man skapa rundade former.
 ?? Foto: leiF WeckströM ?? Bernt Nordman och dottern Alva Nordman är erfarna amatörer på att baka pepparkaks­hus, hela familjen brukar tillverka ett hus av något slag varje självständ­ighetsdag.
Foto: leiF WeckströM Bernt Nordman och dottern Alva Nordman är erfarna amatörer på att baka pepparkaks­hus, hela familjen brukar tillverka ett hus av något slag varje självständ­ighetsdag.
 ?? Foto: NordMaNs Fotoarkiv ?? Akvariet med julgäddan, bakat 2013. Det här mästerverk­et deltog i HBL:s förra tävling för pepparkaks­hus.
Foto: NordMaNs Fotoarkiv Akvariet med julgäddan, bakat 2013. Det här mästerverk­et deltog i HBL:s förra tävling för pepparkaks­hus.
 ?? Foto: NordMaNs Fotoarkiv ?? Alvas egen design, gjord då hon var 13 år.
Foto: NordMaNs Fotoarkiv Alvas egen design, gjord då hon var 13 år.
 ?? Foto: NordMaNs
Fotoarkiv ?? Strandbast­un.
Foto: NordMaNs Fotoarkiv Strandbast­un.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland